Economie

Energiebedrijven en boeren boos op Wijn

DEN HAAG (ANP) – Niet alleen energiebedrijven, ook boeren zijn boos op minister Wijn van Economische Zaken die afgelopen vrijdag onverhoeds een streep zette door alle subsidies voor duurzame energie. Alle nieuwe aanvragen die niet voor vrijdag binnen waren worden niet meer in behandeling genomen.

21 August 2006 07:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Volgens Wijn zijn de doelstellingen voor Kyoto gehaald. De voorspelling is dat het Nederland dankzij de subsidies lukt om in 2010 9 procent van de elektriciteit duurzaam te produceren. „Wegens succes gesloten", zei Wijn zondag op het Radio 1 Journaal. Na de verkiezingen moet een nieuw kabinet maar beslissen over verdere investeringen in duurzame energie, zei hij.Maar het kabinetsbesluit viel koud op het dak bij boeren in het Noorden die voor miljoenen een biovergistingsinstallatie willen bouwen om duurzame energie te produceren, vertelt PvdA Kamerlid Samsom. Ook een project in Flevoland om met windmolens ongeveer 10.000 gezinnen van groene stroom te voorzien gaat niet door. „Ze hadden net de vergunning binnen en die moet je hebben om subsidie aan te vragen".

Energiebedrijf Essent zal door de maatregel geen duurzame component opnemen in de uitbreiding van de Clauscentrale in Maasbracht, waarvoor al jaren geleden een vergunning is aangevraagd in Limburg. Het plan was ongeveer 10 procent van de productie van 1560 megawatt elektriciteit duurzaam met palmolie op te wekken. De vervanging van de turbines in een groot windmolenpark in Eemshaven gaat nog wel door. De subsidieaanvraag was net op tijd de deur uit.

Wijn wijst alle kritiek van de hand. De lopende subsidies lopen gewoon de afgesproken tijd van tien jaar door, stelt hij. Hij heeft nog een potje van 150 miljoen euro voor nieuwe, innovatieve projecten.

Het CDA steunt Wijn. „Hij doet precies wat de Kamer wil. Hij gaat geen nieuwe langlopende verplichtingen aan. Wat ons betreft zet een nieuw kabinet in op zonne–energie en nieuwe innovatieve technieken", zegt CDA Kamerlid Jos Hessels.

Maar als het aan Samsom ligt, steekt de Tweede Kamer zo snel mogelijk een stokje voor deze maatregel. „Het is niet alleen een gemiste kans voor het milieu. We zijn met 9 procent een hekkensluiter in Europa. Maar dat kunnen we misschien in de toekomst wel weer bijplussen. Het gaat vooral om de onzekerheid die het kabinet bij investeerders creëert".

Energiebedrijven hekelen het „zwabberbeleid" van dit kabinet al tijden. Het is de derde keer in drie jaar dat het kabinet op vrijdagmiddag een streep door groene energiesubsidies zet, stelt een woordvoerder van Essent. „Er is geen consistent beleid. Bij nieuwe projecten kijk je wel uit".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer