Binnenland

„Kabinet beslist definitief niet over A6–A9"

DEN HAAG/ALMERE (ANP) – Dit kabinet neemt definitief geen besluit over de aanleg van de omstreden snelweg de A6–A9 bij het Naardermeer. Verkeersminister Peijs hintte hier ruim een maand geleden al op. In een brief aan de Tweede Kamer die volgens Haagse bronnen naar verwachting deze maand nog op de bus gaat, bevestigt zij dat deze kabinetsperiode geen beslissing meer valt. Het volgende kabinet is daarmee aan zet.

21 August 2006 07:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Voor de verbinding A6–A9, nodig om de fileproblemen tussen Almere en Schiphol aan te pakken, bestaan twee varianten. Het gaat om de verbreding van de bestaande A9 (Gaasperdammerweg) door de Bijlmer dan wel de aanleg van een ondertunnelde snelweg bij het Naardermeer.CDA–minister Peijs liet half juli doorschemeren een voorkeur voor de eerste mogelijkheid te hebben, terwijl ze lange tijd als voorstander werd gezien van een nieuwe weg bij het Naardermeer. Er was nog een derde optie voor een beperkte en goedkope capaciteitsuitbreiding in combinatie met rekeningrijden, ook wel bekend als de Zalm–variant naar minister Zalm van Financiën.

„Een onbesliste wedstrijd met redelijke vooruitzichten", concludeerde zondag directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten op het definitief doorschuiven van de beslissing.

Deze organisatie, eigenaar van het Naardermeer, is fel tegen een nieuwe weg daar. De Graeff ziet de toekomst nu iets positiever in. Gezien Peijs’ zekere voorkeur had Natuurmonumenten volgens hem al „lichte hoop" dat dit kabinet knopen zou doorhakken. „Ofschoon het een beetje speculeren is, loopt het nu met een mogelijk CDA–PvdA–kabinet na 22 november wellicht goed af". De PvdA bekende zich al eerder als tegenstander van de A6–A9. „Met de VVD weet je het maar nooit", aldus De Graeff.

Afgelopen week is politiek beraad geweest over een besluit over het hoofdtracé voor de A6–A9, en over de onomstreden delen van het tracé zoals de wegverbreding tussen Almere en de Hollandse Brug over het Gooimeer. Dat laatste wordt evenmin nog deze kabinetsperiode aangepakt, aldus de Haagse bronnen.

„Dat allemaal betekent einde oefening schaalvergroting Almere", ofwel de bouw van nog eens 60.000 woningen in Almere, reageert Almere’s bouwwethouder en oud–PvdA–Kamerlid Duivesteijn. Minister Peijs heeft die consequentie al eens rampzalig genoemd. Volgens haar dreigt dan twee jaar vertraging voor alle projecten in de zogeheten Noordvleugel, het noordelijke deel van de Randstad, zoals de verdere ontwikkeling van de Zuidas bij Amsterdam en de bouw van 25.000 woningen in Haarlemmermeer en Bollenstreek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer