Krakers Fort Pannerden mogen later vertrekken
DOORNENBURG - De krakers van Fort Pannerden in de Betuwe krijgen van de gemeente Over-Betuwe „nog een paar dagen” de tijd om te vertrekken. Dat meldde de gemeente vrijdag.
Twee weken geleden schreven de krakers op hun internetpagina dat het fort vrijdag ontruimd zou worden. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.De rechter besloot dat de krakers uiterlijk 11 augustus hun biezen moesten pakken. Sindsdien is de gemeente in gesprek met de krakers, die hebben aangegeven dat ze het fort willen beheren. Op dit moment bevinden zich zo’n vijftien personen in het fort.
Bij een controle constateerden gemeentemedewerkers woensdag dat de krakers het oude verdedigingsbolwerk nog niet hadden verlaten. Er is wat heen en weer geschoven met meubels, maar het is duidelijk dat de krakers er nog steeds wonen.
Ze krijgen een aangetekende brief waarin staat dat ze nog enkele dagen de tijd hebben om te vertrekken. „Als ze dat niet doen, gaan we over tot ontruiming”, aldus een gemeentewoordvoerder. De gemeente wil niets zeggen over het exacte tijdstip waarop de krakers weg moeten zijn.
Fort Pannerden is sinds Pinksteren 2000 gekraakt. Het verdedigingswerk is tussen 1869 en 1871 gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het fort in verval, maar vorig jaar is het massieve bouwwerk opgenomen in het Pact van Loevestein, dat bepaalt dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt gerestaureerd.
Fort Pannerden is weliswaar in 1969 tot rijksmonument benoemd, maar raakte totaal in verval. De krakers herstelden een deel van het enorme gebouw en stelden het open. Er zijn rondleidingen en lezingen gehouden en het fort was te huur voor feesten en partijen. De krakers richtten dit voorjaar een stichting op om het ”historische bouwwerk in een waardevol natuurgebied op ecologische wijze te beheren.”
De woongroep is overigens populair bij de bevolking. Op zondagen verzorgen ze gratis rondleidingen (en doordeweeks op afspraak). Daarnaast mogen dorpsbewoners gebruikmaken van de ruimten in het fort voor allerlei bijeenkomsten. Een handtekeningenactie leverde dit jaar zo’n 5000 steunbetuigingen op.
Staatsbosbeheer wil van het fort een vleermuizenhotel maken en een informatiecentrum over het uiterwaardengebied. Ook komt er een kleine horecagelegenheid. Fort Pannerden staat midden in natuurgebied Gelderse Poort op de splitsing van de Waal en de Rijn.