Buitenland

Israël stelt Westoeverplan uit

JERUZALEM (ANP) – De Israëlische premier Ehud Olmert heeft zijn plannen uitgesteld voor een eenzijdige terugtrekking uit delen van de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Door de oorlog met Hezbollah in Libanon en de schade die daardoor is aangericht in Noord–Israël is het „Palestijnse probleem" voorlopig geen topprioriteit van de regering meer.

18 August 2006 19:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Dat berichtte het Israëlische dagblad Haaretz vrijdag op gezag van bronnen binnen de partij van Olmert, Kadima. Het ambitieuze en even omstreden plan van Olmert, een van zijn belangrijkste verkiezingsthema’s, voorziet erin dat Israël zich terugtrekt uit delen van de bezette Westoever, maar dat het tegelijkertijd grote Joodse nederzettingen definitief inlijft.Het uitstel is volgens politiek analisten een teken dat Olmert en zijn kabinet geen nieuwe strijd aan nog een front willen voeren. Israël trok zich eerder eenzijdig terug uit de Palestijnse Gazastrook, maar intussen zijn er daar Israëlische operaties gaande na de ontvoering eind juni van een Israëlische militair. In de strook en op de Westoever vielen vrijdag zeker zeven Palestijnse doden.

De oorlog met Hezbollah in Zuid–Libanon is amper afgelopen en het Israëlische publiek staat uiterst kritisch tegenover Olmert en de wijze waarop hij de strijd met Hezbollah afhandelde.

Israëlische reservisten die in Zuid–Libanon waren, voedden de maatschappelijke kritiek vrijdag verder door tegen media te klagen over onduidelijke orders, onvoldoende training en tekortschietend materieel. Israëlische kranten maakten melding van reservisten die Libanese winkels moesten leegroven omdat er weinig rantsoenen waren en van Israëlische militairen die drinkflessen van gedode Hezbollah–strijders moesten afpakken om aan drinkwater te komen.

Verscheidene Israëlische reservisten hebben zich al gebundeld in actiegroepjes, die al petities hebben opgesteld tegen Olmert en de legertop. Hun onvrede kan volgens analisten uitmonden in een breder burgerverzet en dat kan de machtsbasis onder Olmerts kabinet wegvagen.

De zorgen na de gestaakte strijd tussen Israël en Hezbollah gingen ook vrijdag vooral over de samenstelling van een VN–troepenmacht. De Verenigde Naties willen in totaal 13.000 blauwhelmen verzamelen om de bestaande VN–missie Unifil in Zuid–Libanon te kunnen uitbreiden tot 15.000 manschappen. Die moeten samen met 15.000 Libanese troepen toezien op naleving van het staakt–het–vuren.

De samenstelling van de troepenmacht gaat vooralsnog stroef. De toezeggingen voor deelname druppelen weliswaar binnen, maar veel landen willen meer helderheid over het mandaat en de geweldsinstructie, zeker omdat Hezbollah en Libanon hebben aangegeven dat de sjiitische groep niet ontwapend gaat worden.

Het Italiaanse kabinet en het parlement hebben vrijdag formeel ingestemd met het zenden van militairen naar Libanon. Onduidelijk is nog altijd hoeveel manschappen de regering–Prodi zou willen sturen. Ingewijden spraken evenwel van circa 3000 militairen, waarmee Italië een van de grootste troepenleveranciers zou worden. Rome wil net als andere landen dat de VN–macht een sterker mandaat krijgt dan de huidige Unifil–macht in Zuid–Libanon.

Israël heeft vrijdag zijn zorgen geuit over de waarschijnlijke samenstelling van de VN–macht. De Joodse staat verzet zich volgens de Israëlische VN–gezant Dan Gillerman tegen deelname van landen waarmee Israël geen diplomatieke banden onderhoudt of die Israël niet erkennen. De Israëlische kritiek richt zich vooral op de moslimlanden Maleisië en Indonesië, die beide troepen willen sturen. De VN riepen vrijdag Europese landen op meer troepen toe te zeggen.

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken gaat dit weekeinde naar de Palestijnse gebieden, Israël en Libanon om daar te achterhalen wat Nederland kan betekenen in de regio. Nederland zal geen grondtroepen voor de vredesmacht leveren. Het kabinet besloot wel om 5 miljoen euro extra voor humanitaire hulp te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer