Tabaksindustrie VS misleidde rokers decennialang
WASHINGTON (AP) – De tabaksindustrie heeft (aspirant–)rokers decennialang misleid met betrekking tot de gevaren van roken voor de gezondheid en de verslavende werking ervan, maar kan juridisch niet worden gedwongen daar nu diep voor in de buidel te tasten.
Dat heeft een Amerikaanse rechter geconcludeerd in een proces dat werd aangespannen door de Amerikaanse overheid onder de regering van president Bill Clinton, in 1999. Sigaretten mogen in de Verenigde Staten niet langer bestempeld worden als ’light’ of ’mild’ omdat dergelijke benamingen misleidend zijn, oordeelde de rechter.De tabaksindustrie is flink over de schreef gegaan. Ze verdraaide de waarheid over ’light’–sigaretten en rookwaar met een lager gehalte aan teer om te voorkomen dat rokers zouden stoppen. Bovendien werd onderzoek naar de schadelijke effecten van roken gedwarsboomd en documenten vernietigd. Ook werd geknoeid met het gebruik van nicotine in sigaretten om roken nog verslavender te maken.
De overheid had geëist dat de grote tabaksfabrikanten, zoals onder meer Philip Morris, R.J. Reynolds Tobacco en British American Tobacco, tien miljard dollar (7,76 miljard euro) zouden betalen om programma’s te financieren die mensen van het roken af moeten helpen – al is daar in werkelijkheid meer dan honderd miljard euro voor nodig. Vanwege een eerdere uitspraak van een hogere rechtbank was het voor de rechter echter onmogelijk deze eis toe te kennen. Wel draait de tabaksindustrie op voor de kosten van het proces, oordeelde de rechter. Dat komt neer op 140 miljoen dollar (ruim 108 miljoen euro).