Economie

WAO-akkoord SER binnen handbereik

Binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) ligt een akkoord over de herziening van het WAO-stelsel binnen handbereik. Dit hebben de vakcentrale CNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW gisteren tijdens het Forum Sociale Zekerheid in Rotterdam gezegd. Ook FNV is optimistisch.

ANP
22 November 2001 09:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Volgens werkgeversvoorman J. van den Braak verschillen de meningen niet zoveel meer. Een unaniem advies ligt er evenwel nog niet. MKB Nederland kan zich in een aantal punten nog niet vinden. Vakcentrale FNV wil niet voor de muziek uitlopen en ziet ook nog wel de nodige haken en ogen.

Op tafel ligt nu een zogeheten driestappenplan. De WAO’ers worden daarbij opgedeeld in groepen van werknemers die meer dan 80 procent arbeidsongeschikt zijn, mensen die voor tussen de 50 en 80 procent zijn afgekeurd en een restgroep die, volgens de huidige regels, voor maximaal 50 procent zou worden afgeschreven.

Vice-voorzitter J. Westerbeek van het CNV noemde het een „doorbraak" dat partijen hebben afgesproken met dit plan door te gaan. Op basis van het deze zomer uitgekomen advies van de commissie-Donner over een drastische wijziging van het WAO-stelsel zijn werkgeversorganisaties, vakbonden en kroonleden van de SER al maanden aan het kissebissen.

Volgens CNV en VNO-NCW is binnen de raad nu eindelijk overeenstemming bereikt om werknemers die voor 80 procent of meer zijn afgekeurd, definitief „duurzaam arbeidsongeschikt" te verklaren. Deze mensen zouden in aanmerking moeten komen voor een publieke regeling en na vijf jaar moeten worden herkeurd. Verder zou men binnen de SER het erover eens zijn dat mensen die voor 50 procent of minder arbeidsongeschikt zijn verklaard in dienst van de baas moeten blijven.

Bestuurder A. van Delft van MKB Nederland, de belangenbehartiger van het midden- en kleinbedrijf, stelt dat de plannen voor kleinere ondernemingen financieel desastreus kunnen uitpakken. „Die kunnen het, in tegenstelling tot grotere bedrijven, simpelweg niet opbrengen iemand die meer dan 50 procent arbeidsongeschikt is volledig uit te betalen."

Vaag advies
Ook is er een meningsverschil over de zogenoemde tussengroep. Deze werknemers moeten binnen twee jaar ander, meer geschikt, werk vinden. Anders belanden zij in de WW en vervolgens in de bijstand. Het deels gederfde inkomen door de arbeidsongeschiktheid zou moeten worden aangevuld door de werkgever en/of een verzekering.

Volgens Westerbeek zijn de sociale partners het er niet over eens, wie welke verantwoordelijkheden straks gaat dragen. „Wij zouden graag zien dat de mensen uit de laatstgenoemde groep gedeeltelijk arbeidsongeschikten toch iets meer worden beschermd dan anderen die hun baan verliezen", stelde de vakbondsvrouw.

Komende maandag zou in de SER opnieuw worden overlegd over de WAO. Die bijeenkomst is echter uitgesteld. Daarmee is het vrijwel onmogelijk geworden nog dit jaar tot een advies te komen. „Juist bij de WAO kun je niet volstaan met een vaag advies", vindt een woordvoerder van de FNV. Anders gaat alsnog de politiek ermee aan de haal. En dat was nou juist niet de bedoeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer