Vorstendom en veel water in Maasdal
Het noorden van Limburg mag zich verheugen in een groot aantal mogelijkheden om te recreëren. Voor cultuurminnende toeristen zijn er musea en kastelen in overvloed en de liefhebber kan via een 1000 kilometer lang fietsroutenetwerk de provincie tot over de Belgische grens verkennen. Het Maasdal biedt bovendien alles voor waterrecreanten.
Eenmaal in Beegden neergestreken, ontkomt de bezoeker niet aan water. Huis Nederhoven ligt zelfs min of meer op een schiereiland in de wijdvertakte Maas. Ruim 3000 hectare aan grote en kleine plassen, meestal ontstaan door grindwinning, biedt schier eindeloze mogelijkheden om op, aan of in het water te ontspannen - zo kun je er zwemmen, zeilen, duiken, vissen, waterskiën of per cruiseschip de Maas op gaan. Rederijen gaan zo ver dat een aspergecruise, een candlelightcruise en een Drie Steden-brunchcruise tot de mogelijkheden behoren. Al dan niet met diner aan boord, „geserveerd door de crew.”Noord-Limburg beschikt over een grensoverschrijdend fietsroutenetwerk. Noord- en Midden-Limburg zijn in dit geval aan elkaar geknoopt. VVV’s verkopen speciale knooppuntroutekaarten met meer dan 1000 kilometer aan fietspaden. De tochten voeren door bossen, over heide en boerenland of via een pontje naar de overkant van de rivier. Desgewenst tot over de grens van de Vlaamse buren. België ligt een kilometer of tien van Beegden, binnen een halfuur ben je in het buitenland. Ook zonder voorgeschreven routes kun je overigens naar hartenlust lopend of fietsend dwalen op de uitgestrekte Beegderheide, waar alleen het gelach van de groene specht de stilte verbreekt.
Catharina
Jammer dat je, in de richting van het witte stadje Thorn fietsend, langs het water stuit op een naam als Fun Beach. Daar zou toch iets originelers voor te verzinnen zijn. De skyline wordt ontsierd door enorme elektriciteitscentrales, maar eenmaal in Thorn ben je dat snel vergeten. Het 800 jaar oude stadje stroomt vooral in de zomer vol toeristen, maar het blijft een bezoek meer dan waard. De geschiedenis van het nog geen 3000 inwoners tellende Thorn hangt nauw samen met die van de gotische abdij, oorspronkelijk een klooster uit de tiende eeuw. Het miniatuurstadje groeide later uit tot een heus vorstendom, geregeerd door vrouwen van hoge adel. Nu domineert alleen de abdij nog de dromerige, met maaskeien geplaveide straatjes. Verder zijn er wat winkeltjes, de VVV en een paar uitstekende restaurants te vinden. Museum Het land van Thorn bevat -de naam verraadt het al- veel informatie over Thorn en archeologische objecten in de gewelvenkelder. Niet ver buiten Thorn is het barokke interieur van de Kapel onder de Linden geschikt voor een rustpauze na een wandeling of fietstocht. Volgens een folder in de kapel „een plek waar mensen al meer dan drie eeuwen komen om ”genesinge en troost” te vinden.”
Het rooms-katholieke zuiden heeft natuurlijk ook een keur aan kapelletjes langs fietspaden, op straathoeken of ergens in de berm. Ze zijn gewijd aan voor calvinisten volstrekt onbekende en veelal heilig verklaarde personen. Dan zie je een kapelletje voor Sint-Catharina, dan weer een dorpje genaamd Sint-Joost.
Stokpaardje
Het wemelt in Limburg van de kastelen. Ze zijn al dan niet op afspraak te bezichtigen, soms is alleen de tuin toegankelijk. Kasteel Arcen hoeft wat tuinen betreft geen aanbeveling, je kunt er moeiteloos een middag doorbrengen.
In Echt loopt tot 15 september een bijzondere tentoonstelling in het Museum van de Vrouw. Het museum heeft oud speelgoed uitgestald dat laat zien waarmee kinderen in de vorige eeuw speelden. Met punnikklosjes, ratels, stokpaardjes en drijftollen dus. Speelgoed van bikkel tot en met barbiepop.
Het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert organiseert het hele seizoen door extra themadagen over oude ambachten. Genoeg te beleven in de noordelijke helft van onze zuidelijke provincie.
Meer informatie: VVV Thorn, tel.: 0475-562761; www.museumvandevrouw.nl, tel.: 0475-550095; www.eynderhoof.nl, tel.: 0495-460655.