Gevaarlijke chocoladerepen op Schiphol
SCHIPHOL (ANP) – De marechaussee op Schiphol waarschuwt voor chocoladerepen met een hallucinerende werking die op de luchthaven circuleren. De politiedienst kwam de reep ’NOIR de NOIR’ op het spoor nadat een dakloze die de reep had gegeten niet alleen ziek werd, maar ook last kreeg van allerlei waanbeelden en angsten.
„De waanbeelden gingen zelfs zo ver dat deze man uniformen voor trouwjurken aanzag", vertelt woordvoerder Rob Stenacker van de marechaussee. „Inmiddels heeft het Nederlands Forensisch Instituut een zelfde reep die we vonden, onderzocht. Daaruit bleek dat er de hallucinerende stof psilocine in was verwerkt. Deze stof wordt aangemerkt als een harddrug". Psilocine is een van de psychoactieve stoffen die in paddo’s zitten.De marechaussee waarschuwt nu, omdat de reep regelmatig op de luchthaven wordt aangetroffen. Stenacker: „We vermoeden dat reizigers de repen ergens anders vandaan hebben, maar die niet durven mee te nemen op hun vlucht, omdat er drugs in zitten. Daarom worden ze op het vliegveld achterlaten. We willen nietsvermoedende mensen waarschuwen voor de gevolgen van het eten van deze repen. De kans bestaat ook dat kinderen er een vinden en opeten".
Het gaat om een bruine reep chocolade die is onderverdeeld in twee stroken van ongeveer 10 centimeter lang. De verpakking is zwart/bruin/goudkleurig met in gouden letters de opschriften NOIR de NOIR en 72 procent cacao.
De verwerking van paddo’s in andere producten is in Nederland verboden, omdat smartshops alleen verse paddo’s mogen verkopen. Hoewel onbekend is waar de repen worden verkocht, is de toepassing van psilocine in chocolade volgens een woordvoerder van het Trimbos–instituut al veel langer bekend. „Navraag bij een groothandel in smartproducten leert dat dergelijke repen al jaren bestaan", aldus een woordvoerder. „De Franse politie heeft er in april van dit jaar ook voor gewaarschuwd nadat er in dat land repen opdoken die afkomstig bleken te zijn uit België".
Volgens het Trimbos–instituut zijn de repen volstrekt onverantwoord. „Je moet er niet aan denken dat een reep in handen van een kind valt", aldus de woordvoerder. „Als iemand een joint rolt, weet die persoon tenminste wat hij doet en hoeveel erin zit maar bij deze repen is dat volstrekt onbekend".
Bij de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS), waarbij veertig winkels zijn aangesloten, zijn de chocoladerepen niet bekend. „Het is een illegaal product en de bij ons aangesloten smartshops hebben zich juist verplicht alleen toegestane middelen te verkopen".
Volgens de organisatie is het echter heel goed mogelijk dat de repen in andere winkels worden verkocht. „Er zijn ongeveer 120 smartshops in Nederland en dat is een heel ruwe schatting omdat er ontzettend veel verloop in zit en omdat er bijvoorbeeld in Amsterdam souvenirwinkels zijn die ook smartproducten verkopen. Het is moeilijk om een beeld te krijgen van wat deze winkels verkopen".