Binnenland

„Stadsduiven groeien tegen verdrukking in”

GRONINGEN - Duiven in het centrum van Groningen zijn vanaf deze week hun leven niet meer zeker. De gemeente maakt een begin met het vangen en vergassen van de beestjes. De Dierenbescherming protesteert. „We ontkennen niet dat ze in bepaalde situaties overlast veroorzaken, maar er zijn diervriendelijker methoden.”

Mariëlle Buys
17 August 2006 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:01
GRONINGEN – De gemeente Groningen is deze week gestart met een grote vangactie om de overlast van duiven tegen te gaan. Deze drie scharrelen echter nog vrij rond. Foto ANP
GRONINGEN – De gemeente Groningen is deze week gestart met een grote vangactie om de overlast van duiven tegen te gaan. Deze drie scharrelen echter nog vrij rond. Foto ANP

Het bedrijf Duke Faunabeheer uit Lelystad zal met behulp van vangkooien zo’n 2000 à 3000 duiven uit de stad verwijderen, ongeveer 90 procent van de geschatte populatie. Nadat ze vergast zijn, worden de dieren afgevoerd naar de poelier.Al jarenlang zoekt de gemeente naar een oplossing voor het duivenprobleem. Vooral de grote hoeveelheden poep zorgen voor overlast. Een verbod op bijvoeren twee jaar terug had niet het gewenste resultaat. Ondanks protest van de Dierenbescherming oordeelde de rechter in juli dat het doden van de stadsduiven gerechtvaardigd is. De gemeente stemde er later wel mee in dat inspecteurs van de dierenorganisatie toezicht houden op de vangst, zegt beleidsmedewerker Marjolein Ludemann van Dierenbescherming Groningen.

Wat heeft een duif eigenlijk te zoeken in de binnenstad?
„Er zijn allerlei gaten en spleten en dat zijn ideale broedplaatsen voor de stadsduif, een verre afstammeling van de rotsduif. Daarnaast is er een overvloed aan eten. De dieren veranderen in verloederde stadsduiven, die patat eten en er slecht en vies uitzien. Als zo’n beest je lastigvalt, is dat minder prettig.”

Waarom is vangen en vergassen van de dieren volgens uw organisatie geen structurele oplossing?
„Het eigenaardige van stadsduiven is dat ze tegen de verdrukking in groeien. Hoe meer we er vangen, hoe meer de vruchtbaarheid toeneemt. Dat is gebleken uit diverse onderzoeken in Duitsland, waar het duivenprobleem nog veel meer speelt dan hier.”

De zomer is volgens Ludemann een slecht gekozen tijdstip om de duiven te vangen, omdat de broedactiviteit dan hoog ligt. „Denk eens aan de jonge dieren, die op het nest creperen als hun ouders zijn gevangen.”

Weet de Dierenbescherming een betere oplossing?
„In Duitsland maken ze veel gebruik van duiventillen, waar de dieren worden bijgevoerd. Ook in Rotterdam, Amsterdam en Zutphen zijn al de eerste evaluaties gaande van experimenten met die vorm van huisvesting. Op de Bijenkorf in Amsterdam staat zo’n til, die is een groot succes. De overlast vermindert doordat de duiven op een vaste plek verzamelen. Daarnaast kan het broedgedrag van de dieren worden gemanipuleerd door echte eieren in te wisselen voor kalkeieren.”

De Dierenbescherming weet zich gesteund door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, aldus Ludemann. „Dat is uit onverwachte hoek”, geeft ze toe. „Zij willen hun gebouwen juist poepvrij houden. Maar in een brochure hebben ze uiteengezet dat tillen de enige oplossing zijn voor het duivenprobleem.”

De Dierenbescherming gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter?
„Dat is nog niet bekend. De ellende is dat een beroep geen uitstellende werking heeft. Misschien krijgen we in tweede instantie gelijk, maar dat helpt deze duiven niet meer.”

Verwacht u dat de inwoners van Groningen vanaf deze week extra bij de poelier binnenlopen om een duivenboutje te halen?
„Ik heb geen idee. Het bedrijf dat de dieren vergast is in Lelystad gevestigd. Ze komen dus vast bij een poelier daar in de buurt terecht. Als mensen het vlees eten, is dat hun eigen verantwoordelijkheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer