Economie

Alfredo Stroessner 1912-2006

ASUNCION (ANP) - De woensdag op 93-jarige leeftijd overleden oud-dictator Alfredo Stroessner hield Paraguay 35 jaar in een ijzeren greep: in 1954 kwam hij door een militaire staatsgreep aan de macht, in 1989 maakte een familielid door een nieuwe staatsgreep een einde aan zijn bewind.

17 August 2006 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Tienduizenden tegenstanders van het Stroessnerbewind werden opgesloten in gevangenissen waar werd gemarteld. Volgens de oppositie zijn 3000 mensen verdwenen. Na zijn afzetting maakte de Paraguayaanse justitie dan ook jacht op Stroessner. Die zat in ballingschap in Brazilië, dat weigerde hem uit te leveren.Stroessners dochter Olivia zei vorig jaar dat haar vader onder druk van de Verenigde Staten zo hard was opgetreden. Washington wilde Paraguay uit handen van de communisten houden, zo zei zij.

Onder Stroessner was er een netwerk van verklikkers in heel Paraguay. Vermoorde tegenstanders liet de president uit vliegtuigen werpen of in rivieren gooien. Meer dan 2 miljoen Paraguayanen vertrokken tijdens het Stroessnerbewind om politieke of economische redenen naar het buitenland.

Stroessner werd op 3 november 1912 geboren in het Paraguayaanse Encarnacion. Zijn vader was boekhouder in een brouwerij. Hij was in 1898 geïmmigreerd uit het Duitse Beieren en was getrouwd met een Paraguayaanse.

Stroessner begon al op zijn zeventiende met een militaire carrière. In 1953 schopte hij het tot opperbevelhebber van het leger. Van die functie maakte hij op 6 mei 1954 misbruik om een staatsgreep te plegen.

De 1,90 meter lange Stroessner, ooit omschreven als een kolos met blauwe ogen, maakte door zijn verschijning indruk op veel Paraguayanen. Verder sprak Stroessner vloeiend Guarani, een indiaanse taal die als tweede taal wordt gebruikt in Paraguay.

Officieel bleef Paraguay onder zijn bewind democratisch. Door vervalsing van de verkiezingsuitslagen zorgde hij ervoor dat zijn Coloradopartij steeds meer dan 70 procent van de stemmen kreeg bij parlementsverkiezingen. Bij presidentsverkiezingen liet Stroessner soms een eigen stroman tegen zich aantreden.

Met zijn strakke anticommunistische beleid bracht Stroessner Paraguay een rust die krachtige economische groei mogelijk maakte. Door de huidige corruptie en economische problemen verlangt meer dan de helft van de Paraguayanen tegenwoordig terug naar bepaalde veilige aspecten van het Stroessnertijdperk, zo blijkt uit opiniepeilingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer