Moeizame onderhandelingen over vredesmacht
NEW YORK/BEIROET (ANP) – Er zijn nog veel onduidelijkheden over de stationering van een robuuste VN–vredesmacht in Zuid–Libanon. Dit leger moet voorkomen dat de vijandelijkheden tussen de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah en buurland Israël weer oplaaien.
Het is waarschijnlijk dat Frankrijk de leiding krijgt over de nieuwe, uitgebreide VN–macht van 15.000 man, zo meldde de BBC woensdag. Een Franse generaal geeft nu al leiding aan de huidige VN–macht Unifil, die circa 2000 man telt.Parijs wil dat Hezbollah zich ontwapent of zich uit Zuid–Libanon terugtrekt voordat de uitgebreide VN–macht er komt. Hezbollah lijkt er echter voorlopig weinig voor te voelen. Israël op zijn beurt heeft aangegeven dat het zijn troepen pas terugtrekt naarmate VN–troepen en Libanese militairen hun plaats innemen.
Israël is dan ook bereid zijn leger nog maanden in Libanon te houden, aldus de chef–staf van het Israëlische leger, generaal Dan Halutz, woensdag voor een parlementaire commissie. Het gaat volgens de hoogste Israëlische militair nog weken duren voordat een groot contingent Unifil–troepen in Zuid–Libanon arriveert. „Israël houdt troepen in Libanon totdat de internationale troepenmacht is gearriveerd. Zelfs al duurt dat maanden".
In diplomatieke kringen in New York wordt dan ook gewaarschuwd dat de volgorde van de diverse stappen nog moet worden bepaald en dat het gevaar van een ontsporing van het vredesproces nog niet is geweken, zo meldde de BBC.
Ook is nog onduidelijk wat de precieze samenstelling zal zijn van de uitgebreide VN–macht. Verscheidene landen hebben gezegd een bijdrage te willen leveren. Maar of de benodigde 13.000 manschappen snel beschikbaar zijn, is nog de vraag.
Parijs zou bereid zijn tot 5000 militairen te leveren, Italië 3000, Turkije 5000, Maleisië duizend en Indonesië duizend. Ook Marokko, België, Duitsland, Pakistan en Spanje gelden als mogelijke contribuanten.
Nederland is bereid in geval van nood bij te dragen aan een internationale vredesmacht in Libanon. Het ziet er nu echter naar uit dat er voldoende landen te vinden zijn die willen bijdragen aan de vredesoperatie, aldus minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken vrijdag.
Volgens Unifil wordt het staakt–het–vuren tussen Israël en Hezbollah dat maandag is ingegaan, over het algemeen nageleefd. Het Israëlische leger heeft desondanks dinsdagavond tijdens een vuurgevecht in Zuid–Libanon vier Hezbollah–strijders gedood. Het incident vond plaats in de buurt van het dorp Haddatha.
De ontheemde bevolking van Zuid–Libanon bleef woensdag problemen ondervinden bij de terugkeer naar de vernielde steden en dorpen. Vernielde bruggen en wegen maken het reizen moeilijk. Nog steeds worden onder de puinhopen lijken gevonden.
Op een ander strijdtoneel in het Midden–Oosten, de Gazastrook, zijn woensdag twee Palestijnen om het leven gekomen door een Israëlische luchtaanval. De woning van een lokaal kopstuk van de al–Aqsa Martelaren Brigades werd volgens Palestijnse veiligheidsfunctionarissen compleet verwoest. Het pand zou zijn gebruikt als wapenopslagplaats en de bewoners zouden van tevoren zijn gewaarschuwd voor de aanval.