Zwarten nog altijd achtergesteld in Amerika
Ondanks dat er de afgelopen decennia grote vooruitgang is geboekt bij de sociaal-maatschappelijke emancipatie van zwarten in de Verenigde Staten, is gelijkheid met blanke Amerikanen nog lang niet bereikt. Dat stelt de National Urban League (NUL), een belangenvereniging voor zwarte Amerikanen, in haar zondag gepresenteerde jaarrapport.
In de jaren ’90 is de werkloosheid onder zwarten gedaald tot het laagste percentage in dertig jaar en is het aantal zwarten dat armoede lijdt gezakt tot 26 procent, het laagste percentage dat ooit gemeten is. Ondanks dat steeds meer Afro-Amerikanen een hogere opleiding volgen en beter betaald werk doen, zijn zwarte werknemers harder getroffen door de economische recessie van het afgelopen jaar dan andere groepen, blijkt uit cijfers van de NUL. „Er is de laatste jaren flinke vooruitgang geboekt, maar we zijn nog lang niet waar we zijn moeten”, stelt NUL-voorzitter Hugh Price dan ook.
Cijfers van het ministerie van Sociale Zaken wijzen uit dat in de maand juni 5,2 procent van de blanke beroepsbevolking werkloos was, terwijl onder zwarte Amerikanen de werkloosheid 10,7 procent bedroeg, meer dan het dubbele.
Het huizenbezit blijft onder Afro-Amerikanen ook ver achter bij dat van blanken: 48 tegenover 74 procent. Ook andere cijfers wijzen op de nog altijd slechtere sociaal-economische positie van zwarten in de VS. Van de blanke werknemers heeft 30 procent een leidinggevende functie of werk op hbo-niveau of hoger, voor zwarten geldt dat voor slechts 20 procent van de werknemers.
Een ander terrein waar zwarten ver achterliggen is de politiek. Hoewel er in het jaar 2000 ongeveer 9.000 zwarten waren die een politiek ambt bekleedden, meer dan ooit in het verleden, is volgens de NUL vooral de Republikeinse partij schuldig aan de achterstelling van zwarten en spant de partij zich onvoldoende in om Afro-Amerikanen in vertegenwoordigende functies gekozen te krijgen. Enkele weken geleden kondigde bijvoorbeeld het enige zwarte lid van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden aan zich uit de landelijke politiek terug te trekken omdat hij onvoldoende werd betrokken bij de besluitvorming in het Huis.
Behalve aan de sociaal-economische positie van zwarten besteedt de NUL in haar jaarrapport ook aandacht aan de alarmerende verspreiding van aids onder zwarten. Van alle aids-patiënten in de VS is 38 procent Afro-Amerikaans, aldus de NUL. Om te voorkomen dat de ziekte onder zwarten epidemische vormen aanneemt moet de overheid zich bij voorlichting en preventie ook specifiek tot zwarte Amerikanen richten, wat volgens de NUL tot nu toe onvoldoende gebeurd is.