Buitenland

Woede over herstel banden Indonesië-VS

De Indonesische strijdkrachten hebben verheugd gereageerd op een initiatief van het Amerikaanse Congres om de militaire banden met Jakarta te herstellen. Maar mensenrechtengroepen zien het als een beloning voor een wrede en ondemocratische instelling.

AP
22 July 2002 10:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

„Dit is een heel gevaarlijke stap”, zei Munir, oprichter van de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie Kontras. „Het Indonesische leger heeft deze goedkeuring van de Amerikaanse regering hard nodig om zijn bemoeienis met de politiek en zijn mensenrechtenschendingen te blijven rechtvaardigen.”

De toewijzingscommissie van de Amerikaanse Senaat nam vrijdag een amendement aan dat beperkingen op deelname van het Indonesische leger aan het IMET-programma van het Pentagon (Internationaal Militair Onderricht en Training) moet wegnemen. Hoewel het wetsontwerp nog een lange weg te gaan heeft, zijn mensenrechtengroepen in Indonesië ervan geschrokken. Na meer dan dertig jaar semi-militaire dictatuur zien zij het leger als het belangrijkste obstakel voor democratisering in Indonesië.

De VS verbraken de banden met de Indonesische strijdkrachten na het bloedige optreden van de militairen op Oost-Timor nadat de bevolking zich daar in 1999 in een referendum voor onafhankelijkheid had uitgesproken. Het amendement Leahy, waarin dat is vastgelegd, eist van Jakarta dat het medewerking verleent aan onderzoek en vervolging van leden van de strijdkrachten die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Oost-Timor, maar ook in Aceh (Atjeh), de Molukken en West-Papoea. De mensenrechtengroepen zeggen dat aan die voorwaarde niet is voldaan

Namens de strijdkrachten verwelkomde brigade-generaal Tono Suratman het besluit van de Congrescommissie. Hervatting van de militaire samenwerking zou Indonesië en de VS helpen hun inspanningen in de oorlog tegen het terrorisme te bundelen, zei hij. Suratman, een voormalige militaire bevelhebber in Oost-Timor, is een van de achttien militairen en regeringsfunctionarissen die voor hun rol bij het geweld in Oost-Timor zijn aangeklaagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer