Vis goed voor ongeboren kind
UTRECHT - Als zwangere vrouwen veel vis eten, ontwikkelen hun baby’s zich in de eerste achttien maanden van hun leven motorisch duidelijk beter dan baby’s van moeders die weinig of geen vis eten.
Dat blijkt uit onderzoek onder 300 Nederlandse kinderen uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen waarvan de resultaten eind deze week verschijnen in het Amerikaanse tijdschrift Pediatric Research.Uit het onderzoek komt naar voren dat baby’s die voor de geboorte via de navelstreng al veel zogeheten lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren uit visolie in hun bloed hebben gekregen, zich na achttien maanden minder houterig en vloeiender bewegen dan andere jonge kinderen. Baby’s die voor de geboorte juist veel transvetzuren in hun bloed hebben, ontwikkelen zich in die periode motorisch juist minder goed. Transvetzuren zijn niet-natuurlijke vetten die vooral voorkomen in chips, patat, kroketten, koek en banket.
„Dit geeft vooral aan hoe groot de invloed van prenatale voeding op de ontwikkeling van een baby is”, zegt Mijna Hadders-Algra, hoogleraar ontwikkelingsneurologie aan het UMCG en projectleidster van het onderzoek. „Als vrouwen zwanger zijn, is het voor de motorische ontwikkeling van hun baby het beste als ze veel makreel en andere vette vis eten. Daar zitten namelijk veel goede vetzuren in. Kinderen struikelen niet over speeltjes die ze zelf hebben neergelegd en bewegen zich vloeiender, minder houterig. Hebben ze voor de geboorte veel transvetzuren in hun bloed gehad, dan is hun motoriek duidelijk veel minder goed.”
Hadders hoopt dat met de uitkomsten van dit onderzoek de voedingsindustrie het gebruik van de transvetzuren verder zal terugdringen. Het onderzoek heeft in totaal negen jaar in beslag genomen en was de eerste studie van dit type dat wereldwijd is gedaan.