Kerk & religie

Eens een gulden, nu 50 eurocent

Worden de kerken beter of slechter van de euro? Het antwoord op die vraag stond begin januari nog open. Zouden mensen in plaats van de vertrouwde gulden voortaan 50 eurocent in de collectezak stoppen? Of zouden ze hun wekelijkse rijksdaalders vervangen door 1-euromunten? Ruim een halfjaar later valt hierover iets meer te zeggen. „Duidelijk is dat wat vroeger 1000 guldens waren, nu 1000 muntjes van 50 eurocent zijn.”

Kerkredactie
22 July 2002 09:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:42
APELDOORN - Wat valt er ruim een halfjaar na de invoering van de euro over de kerkelijke inkomsten te zeggen? Zijn ze met 10 procent gestegen, zoals wel werd verwacht? Een kleine rondgang door kerkelijk Nederland lijkt de uitspraak te rechtvaardigen dat i
APELDOORN - Wat valt er ruim een halfjaar na de invoering van de euro over de kerkelijke inkomsten te zeggen? Zijn ze met 10 procent gestegen, zoals wel werd verwacht? Een kleine rondgang door kerkelijk Nederland lijkt de uitspraak te rechtvaardigen dat i

A. A. Klein, scriba van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld : „Al kan ik uiteraard slechts een globale reactie geven; wat ik in elk geval waarneem, is dat er in Barneveld geen sprake is van een vermindering van de inkomsten. Want die zijn dan wel niet met 10, maar toch wel met zo’n 6 à 7 procent gestegen.

Ik vind dat zeker niet negatief, al is het vanzelf een beetje de vraag of er geen andere oorzaken voor deze toename te noemen zijn. Heel helder is wel dat wat vroeger guldens waren, nu de muntjes van 50 eurocent zijn. Ook de opbrengsten van de kerktelefoon zijn in onze gemeente beslist niet minder geworden.”

J. B. van der Linge, penningmeester van de hervormde gemeente te Katwijk aan Zee : „Zonder dat nu direct met cijfers te kunnen staven, heb ik toch de indruk dat er in Katwijk wekelijks meer wordt gegeven, tussen de 5 en 10 procent.

Dat komt waarschijnlijk ook doordat we met de komst van de euro de waarde van de collectebonnen hebben verhoogd. We gebruiken hier vijf soorten collectebonnen, elk met een eigen kleur. Hoewel de bonnen die kleur behielden, is de waarde ervan met 10 procent gestegen.

Maar ik moet zeggen -ik kom net terug van het kerkelijk bureau- dat de verkoop van de bonnen nog steeds toeneemt. Ja, een beetje onverklaarbaar is dat wel.”

A. Elshout, ouderling in de gereformeerde gemeente te Woerden : „In Woerden zijn de inkomsten de achterliggende maanden sterk gestegen. Maar ik denk dat dat niet zozeer, in ieder geval niet alléén, te danken is aan de komst van de euro.

Al een poosje bleven de collecteopbrengsten in onze gemeente sterk achter bij de onkosten die we maakten. Op een ledenvergadering hebben we daarover als kerkenraad onze zorgen geuit. Het resultaat is nu een inkomstenstijging van 35 procent. En dat terwijl de gemeente niet is gegroeid.”

W. Drooger, algemeen secretaris van het deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg (DMZ) van de Gereformeerde Gemeenten : „Vanuit de gemeenten hoor ik verschillende geluiden. Er zijn plaatsen waar de stijging bijna 1 op 1 zichtbaar is; er zijn ook plaatsen waar de opbrengsten zijn gedaald.

Opvallend is dat het vooral de vrij jonge, kinderrijke gemeenten zijn waar de inkomsten toenemen. In de vergrijzende gemeenten -stadsgemeenten bijvoorbeeld- is sprake van een daling. Weliswaar niet met 10 procent, maar toch: een daling.

Een verklaring is misschien dat mensen hun kinderen nu 50 eurocent meegeven in plaats van een gulden; terwijl ouderen, die vroeger wellicht een rijksdaalder in de collectezak stopten, er nu een euro in doen.

Als ik het moet inschatten, zeg ik dat in tweederde tot driekwart van de gereformeerde gemeenten de inkomsten zijn gestegen; in een kwart iets verminderd.”

J. W. Storm, diaken in de christelijke gereformeerde kerk te Drachten : „Ik geloof niet dat er zo heel veel verschil is tussen vroeger en nu. Hier in Drachten werken we veel met collectebonnen. Toen we met de euro gingen werken, hebben we de waarde van de bonnen niet veranderd. Wat voorheen dus 2,50 gulden was, is nu 1,15 euro. Met de lagere bedragen zijn we op dezelfde manier omgegaan.

Zelf heb ik destijds voorgesteld de bedragen naar boven af te ronden, maar men vond dat toen niet verstandig. Men wilde voorkomen dat mensen het gevoel kregen dat we de komst van de euro aangrepen om meteen de waarde van de collectebonnen maar te verhogen. Dus dat komt misschien nog wel eens.

Aan de andere kant denk ik dat er, als het gaat om de collecteopbrengsten, meer factoren een rol spelen dan de invoering van de euro. Ik vind het daarom lastig er concreet iets over op te merken.”

Th. Hofs, scriba van de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden : „Al ga ik dan niet over de financiën, toch denk ik te mogen zeggen dat de inkomsten in de gemeente Opheusden stabiel zijn gebleven. Ze zijn niet hoger of lager dan voorheen. Blijkbaar houden mensen echt rekening met de waarde van de euro.”

D. Blom, penningmeester van de diaconie van de christelijke gereformeerde kerk te Barendrecht : „Duidelijk is in elk geval dat wat vroeger 1000 guldens waren, nu 1000 muntjes van 50 eurocent zijn. Anderzijds: ik heb er nog geen zicht op in hoeverre bijvoorbeeld rijksdaalders zijn vervangen door hele euro’s, of munten van 5 gulden door 2-euromunten. Wel kwamen we in het begin bij het tellen nogal eens eurocenten en muntjes van 2 cent tegen. Die zie je nu niet meer.

Maar ik moet erbij zeggen dat we vorig jaar september een nieuwe predikant hebben gekregen. En dat heeft ook zijn invloed op de financiën: ik schat dat de inkomsten sinds die tijd met zo’n 10 procent zijn gestegen. Dat niveau is na de invoering van de euro ongeveer gelijk gebleven. In hoeverre een en ander te maken heeft met de euro is dus wat moeilijk te zeggen. Er spelen verschillende factoren een rol. Ik zou het eens moeten analyseren.”

W. van den Berg, diaken in de gereformeerde gemeente te Amersfoort : „In Amersfoort zijn de opbrengsten iets toegenomen, met zo’n 5 procent. Maar dat komt ook omdat er meer gebruik wordt gemaakt van collectebonnen.

Die zijn bovendien meer waard geworden. Hadden we vroeger bonnen van bijvoorbeeld 1,25 gulden; nu zijn die 60 eurocent waard; toch een stijging van 7,5 cent.

Daar komt nog bij dat Amersfoort een groeiende gemeente is. De toename is dus niet alleen te danken aan de komst van de euro.”

J. Schakel, diaken in de hervormde kerk te Tholen : „Ik ben inderdaad van mening dat met de invoering van de euro de collecteopbrengsten omhoog zijn gegaan. Al moet ik zeggen dat ik diaken ben en geen kerkvoogd. Maar de diaconale collecten zijn met zo’n 10 procent gestegen. En dat terwijl de gemeente niet groter is geworden.

Aan de andere kant geven de avondmaalscollecten weer géén stijging te zien, al ligt het er ook wel aan voor welk doel er dan wordt gecollecteerd.

Toch denk ik te kunnen zeggen dat in Tholen de inkomsten zijn toegenomen. Ik merk het trouwens in m’n eigen gezin: kregen de kinderen vroeger drie guldens mee, nu stoppen ze drie keer 50 eurocent in de zak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer