Economie

Duitse economie boekt sterke groei

WIESBADEN (ANP) - De economie in Duitsland is in het tweede kwartaal met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is de sterkste groei in meer dan vijf jaar, zo blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

15 August 2006 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:00

De economie van de eurozone liet in dezelfde periode een groei zien van eveneens 0,9 procent. Duitsland is de grootste economie van Europa.De Duitse economie profiteerde van een toenemende binnenlandse vraag. Met name de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal vormde een belangrijke stimulans tot aankopen. Daarnaast kreeg de economie een impuls door investeringen in de bouw. De handel met het buitenland zwakte iets af. De afgelopen jaren moest Duitsland het vooral hebben van de export, bij een zwakke binnenlandse vraag.

De groeicijfers van Duitsland en de eurozone bevestigen dat de Europese economie in een opwaartse lijn zit. De eurozone en Duitsland in het bijzonder hebben enkele mindere jaren achter de rug. De groeicijfers staken lange tijd schril af bij die van met name de Verenigde Staten. Op dit moment laat juist de Amerikaanse economie echter tekenen van afkoeling zien. In het tweede kwartaal bleef de groei daar steken op 0,6 procent. De grootste economie van de wereld presteerde daarmee minder dan Duitsland.

Vrijdag kwam Frankrijk met groeicijfers die het land in jaren niet had gezien. De economie groeide daar in het tweede kwartaal 1,1 tot 1,2 procent. Nederland groeide van kwartaal op kwartaal 1 procent, zo bleek een dag eerder. De toenemende uitgaven van de consumenten hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de sterkere economie. Mensen durven de portemonnee te trekken nu de arbeidsmarkt aantrekt.

De sterke groeicijfers in de eurozone vergroten de kans op een nieuwe renteverhoging. Het belangrijkste tarief staat nu op 3 procent. De Europese Centrale Bank had al laten doorschemeren dat verdere renteverhogingen mogelijk zijn, in verband met de oplopende inflatie. Juist nu de arbeidsmarkt aantrekt, bestaat de kans dat werknemers meer loon gaan eisen. Dat zou tot verdere prijsstijgingen kunnen leiden.

Analisten sluiten niet uit dat de economische groei in de eurozone volgend jaar iets afzwakt. Ze baseren die verwachting op het feit dat de Amerikaanse economie verder gas terug neemt. In Duitsland staat bovendien een verhoging van de btw met 3 procentpunt op het programma. Die verhoging zou een remmend effect kunnen hebben op de groei, niet alleen in Duitsland zelf maar ook in de eurozone. Juist dat vooruitzicht zou veel Duitsers ertoe hebben aangezet nu al vast grotere aankopen te doen.

Gisteren werd ook bekend dat de Spaanse economie het sterkst groeide in vijf jaar tijd. Gesteund door een toename in de export kwam het groeipercentage in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 3,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Van kwartaal op kwartaal bedroeg de groei net als in Duitsland 0,9 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer