Aardappelboeren lijden onder doorwas
TER APELKANAAL (ANP) - Aardappelzetmeelconcern Avebe is maandag in het Groningse Ter Apelkanaal begonnen met de verwerking van de aardappeloogst.
Dat heeft een woordvoerder van het concern gezegd. Door de extreme droogte in juli zal de oogst kleiner uitpakken dan normaal. Bovendien heeft een deel van de aardappeloogst last van doorwas: uitlopers aan de aardappels, die het gevolg zijn van de vele regen die deze maand viel.Hoeveel minder aardappelen er dit jaar gerooid worden, is nog onduidelijk. Avebe kan daar over twee weken duidelijkheid over verschaffen. Voorzitter Aike Maarsingh van de werkgroep akkerbouw van LTO Nederland verwacht dat de opbrengst 15 tot 20 procent lager zal liggen dan gemiddeld.
Avebe verwerkt aardappels die ongeveer 4000 boeren aanleveren in twee fabrieken, in Ter Apelkanaal en het Drentse Gasselternijveen. Het opstarten van de fabriek in Gasselternijveen is met twee weken uitgesteld, om het gewas de tijd te geven door te groeien.
In Ter Apelkanaal worden op dit momenteel de ”voormalers” verwerkt, een aardappelsoort die vroeg in het seizoen kan worden gerooid. Het gros van de aardappelen volgt in september. De droogte aan het begin van de zomer heeft ervoor gezorgd dat de aardappels kleiner zijn dan in een normaal jaar. Nu daar de overvloedige regenval van deze maand is bij gekomen, krijgen de landbouwers te maken met een nieuw probleem: doorwas. „Knollen die al volgroeid zijn krijgen nieuwe uitlopers, waardoor de kwaliteit van de oogst achteruitgaat”, legt Maarsingh uit. „We constateren doorwas bij soorten die daar normaal geen last van hebben.”
Volgens de landbouwvoorman maken de boeren zich echter niet al te druk over de extreme weersomstandigheden. „Dat is het risico van het vak”, aldus Maarsingh. „We breken tegenwoordig ieder jaar wel een record, maar feit is dat we nooit eerder zo vroeg in het seizoen met zulke extreme droogte werden geconfronteerd. Normaal valt de droogteperiode in augustus.”
Aardappelverwerker Avebe bevindt zich ondertussen tussen wal en schip. Het bedrijf moest een deel van de aardappelcampagne uitstellen, maar ziet zich aan de andere kant geconfronteerd met een toenemende vraag uit de markt. „Omdat het ernaar uitziet dat de oogst minder is, proberen veel afnemers al vroeg aan hun producten te komen”, zegt Maarsingh „Breng mij maar een autootje meer, hoor je nu veel.”
De prijs van consumptieaardappelen is daardoor ondertussen verdubbeld. Op zich een goede zaak voor de boeren, die daar in theorie een extra graantje van mee kunnen pikken „Veel boeren werken echter met contracten waarin de prijzen zijn vastgelegd”, tempert Maarsingh. „Dat is goed voor de jaren waarin de prijzen laag liggen, maar nu baal je daar wel even van.”