Groepsconsulten in Ede en Nijmegen
NIJMEGEN - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede beginnen op een aantal afdelingen met groepsconsulten. Dat bevestigde een woordvoerder zaterdag.
Beide ziekenhuizen experimenteerden gedurende een halfjaar met groepsconsulten. Daarbij gaan tien tot vijftien patiënten met soortgelijke klachten gezamenlijk op consult. Dat gebeurt op vrijwillige basis; een individueel consult blijft mogelijk. Het groepsconsult is bedoeld om de wachttijden in te korten. Als lichamelijk onderzoek nodig is, verricht de arts dit in een afzonderlijke onderzoekskamer.Het Edese ziekenhuis experimenteerde met groepsconsulten voor patiënten met verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit najaar begint het met dergelijke consulten voor tia’s -herseninfarcten waarbij de uitval van functies zich snel herstelt- en nierziekten.
Nijmegen wil de proef op de afdeling neurologie voortzetten en het concept ook bij andere afdelingen invoeren. Het UMC sluit niet uit dat het groepsconsult op alle afdelingen wordt ingevoerd. Het ziekenhuis gaat allerlei artsen trainen in het leiden van de consulten.
In beide ziekenhuizen waren patiënten en medisch specialisten enthousiast. Groot voordeel van het groepsconsult is dat de dokter uitgebreider zijn verhaal kan doen en dat patiënten van elkaar leren hoe ze in het dagelijks leven met hun ziekte kunnen omgaan. Dit vergroot hun zelfredzaamheid. Groepsconsulten duren anderhalf tot twee uur, voor een-op-eenconsulten staan doorgaans tien of vijftien minuten.
Tijdwinst voor artsen is er nog nauwelijks. Volgens de doktoren komt dit doordat de aanpak nieuw is en nog veel voorbereiding vergt.