Economie

Economie groeit stevig door

DEN HAAG - De economie groeit harder dan gedacht, aldus het Centraal Planbureau (CPB). Het kabinet is opgetogen over de nieuwste ramingen van het CPB, maar waarschuwt de vakbonden voor hoge looneisen. Die zouden de economische groei alleen maar remmen, aldus premier Balkenende vrijdag.

Redactie politiek
11 August 2006 21:36Gewijzigd op 14 November 2020 04:00

Het CPB heeft zijn groeiraming voor dit en volgend jaar verhoogd. Uit een vrijdag uitgelekt rapport blijkt dat de economische groei dit jaar 3,25 procent bedraagt en volgend jaar 3 procent. De koopkracht zal ook meer toenemen dan verwacht: met 1 in plaats van met een half procent.De werkloosheid daalt volgens het planbureau van 400.000 personen dit jaar tot 340.000 volgend jaar. Ook met het financieringstekort gaat het de goede kant op. Volgend jaar zal er sprake zijn van een licht overschot op de overheidsbegroting. Hoe hoog dat precies uitvalt, is nog niet helemaal duidelijk.

De hogere groei en betere koopkrachtontwikkeling zijn volgens het CPB te danken aan de aantrekkende consumentenbestedingen en aan de lastenverlichting van 1,2 miljard euro die het kabinet volgend jaar zal doorvoeren. Met dat laatste had ’s lands rekenmeester in eerdere ramingen nog geen rekening gehouden.

Van die 1,2 miljard wordt ongeveer een half miljard euro gebruikt om de WW-premie te verlagen. Ook komt er geld voor verhoging van de kinderbijslag en om de kosten van kinderopvang voor ouders te verlagen. Het bedrijfsleven krijgt lastenverlichting in de vorm van een lagere vennootschapsbelasting. Volgende week beslist het kabinet hoe de lastenverlaging precies vorm krijgt.

Premier Balkenende en minister Zalm van Financiën reageerden vrijdag opgetogen op de „mooie cijfers” van het CPB. Volgens Balkenende plukt Nederland nu de vruchten van het hervormingsbeleid van de afgelopen jaren en van de loonmatiging. „Ik ben blij dat Nederland er weer goed voor staat na jaren waarin de bevolking de broekriem moest aanhalen”, zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Zalm wees erop dat er naast financiële meevallers ook tegenvallers zijn. Waar die zich voordoen wilde hij niet zeggen, maar volgens ingewijden vallen de kosten voor de volksgezondheid hoger uit dan geraamd. De omvang van het bedrag is nog niet duidelijk. Meevallers doen zich onder meer voor in de sociale zekerheid.

Het kabinet is deze week begonnen met de afrondende besprekingen over de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Volgende week zullen de bewindslieden het pakket lastenverlichting nader invullen. Balkenende wilde er vrijdag niets over verklappen, maar goed ingevoerde bronnen zeggen dat het kabinet volgend jaar enkele honderden miljoenen euro’s extra wil uittrekken voor lastenverlichting.

Balkenende en Zalm waarschuwden vrijdag de vakbeweging om niet met te hoge looneisen te komen. CNV en FNV zeiden donderdag dat ze voor volgend jaar 2 procent meer loon zullen vragen. Als de lonen stijgen, worden Nederlandse producten en diensten duurder ten opzichte van die in omringende landen. De economie zal dan minder hard groeien. „Een van de redenen dat het nu beter gaat, is de loonmatiging van de laatste jaren door de discipline van de vakbonden”, aldus Zalm. „Laten we hopen dat het zo blijft. Anders is het snel over.” CNV-voorzitter R. Paas stelde vrijdagavond in een reactie dat hij inderdaad voorzichtig aan wil doen met de looneis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer