Economie

Grootbanken goed voor 10 miljard

AMSTERDAM (ANP) - De vier grootste bank- en verzekeringscombinaties uit Nederland hebben het afgelopen halfjaar samen ruim 10 miljard euro verdiend.

11 August 2006 07:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:00

Dat valt op te maken uit de resultaten die de bank-verzekeraars ING en Fortis, bank ABN AMRO en verzekeraar Aegon hebben gepresenteerd. Een belangrijk deel van de miljardenwinst werd buiten Nederland verdiend.Dat laatste blijkt goed uit de halfjaarcijfers van ABN AMRO. De bank verdiende nog geen 20 procent van de halfjaarwinst met het bedrijfsonderdeel dat zich richt op de thuisbasis Nederland. Het verzekeringsconcern Aegon haalde in de eerste jaarhelft ruim twee vijfde van de nettowinst uit Nederland. En de onderliggende winst voor belastingen kwam bij ING het afgelopen kwartaal voor 44 procent uit Nederland.

ING heeft donderdag resultaten gepubliceerd waaruit blijkt dat de nettowinst in het afgelopen halfjaar is uitgekomen op 4,02 miljard euro. Daarmee is de bank-verzekeraar de grootste winstmachine van de vier financiële concerns uit de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam. De tweede plek wordt ingenomen door Fortis. De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar heeft in de eerste zes maanden een nettowinst geboekt van 2,72 miljard euro. Het bankbedrijf ABN AMRO verdiende in die periode netto 2,22 miljard euro, terwijl bij verzekeraar Aegon een plus van 1,29 miljard euro onder aan de verlies-en-winstrekening stond.

De financiële concerns ING, Aegon en Fortis kwamen donderdag met hun halfjaarbericht naar buiten. ABN AMRO had anderhalve week daarvoor zijn cijfers al gepresenteerd. Daaruit blijkt dat het bankbedrijf veel geld heeft toegevoegd aan de stroppenpot voor moeilijk inbare leningen. De reserveringen hiervoor stegen afgelopen halfjaar tot 761 miljoen euro, vergeleken met 161 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

De halfjaarberichten van de bankdivisies van Fortis en ING leren dat ABN AMRO een uitzondering vormt. Fortis Bank heeft 50 miljoen euro opzij gelegd voor dubieuze leningen, afgezet tegen 37 miljoen euro in de eerste helft van 2005. De bankdivisie van ING kon per saldo zelfs 30 miljoen euro aan voorzieningen laten vrijvallen.

De gestegen rente op de kapitaalmarkt heeft de verzekeringsbedrijven over het algemeen in de kaart gespeeld. Aegon had een extra meevaller. De verzekeraar kon voor 236 miljoen euro reserveringen laten vrijvallen voor garantieproducten. De opgebouwde voorzieningen zijn overbodig geworden omdat de rente is gestegen tot het niveau dat nodig is om klanten hun gegarandeerde uitkering te kunnen doen. De hogere rente drukte wel op het rendement dat de verzekeraars maakten met hun investeringen in obligaties.

Geen van de vier financiële concerns heeft bij de cijferpresentatie een verwachting uitgesproken voor de rest van het jaar. Het drietal Fortis, ING en Aegon heeft de concrete winstprognose op jaarbasis enkele jaren terug afgeschaft. ABN AMRO geeft normaal gesproken wel een winstverwachting, maar topman Groenink onderbrak die traditie dit jaar omdat hij de ontwikkelingen nog te onzeker vindt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer