School in IJsselmuiden wil af van directeur
ZWOLLE - Directeur J. Hakvoort van de Ds. J. Schinkelshoekschool in IJsselmuiden is volgens het bestuur niet geschikt voor die functie en moet daarom weg. Woensdag stonden beide partijen voor de rechter in Zwolle.
Hakvoort werkt sinds de start in 1992 op de school. Jarenlang was dit tot volle tevredenheid van team en ouders, maar de laatste tijd botert het niet meer zo tussen de directeur en het bestuur. Dat wil hem nu kwijt en heeft daarom woensdag bij de kantonrechter in Zwolle om ontbinding van de arbeidsovereenkomst gevraagd.Het bestuur vindt dat de vijftigjarige Urker een prima leerkracht is, maar geen idee heeft van zijn directietaken, die hij dan ook aan het bestuur en zijn collega’s zou hebben overgelaten. „Mijn hart ligt bij het lesgeven”, zou Hakvoort een keer hebben gezegd en dat wordt hem nu tot vervelens toe nagedragen, gaf hij te kennen.
Volgens advocaat mr. L. Bolier zou het bestuur meermalen tegen de directeur hebben gezegd dat hij adequaat inhoud moest geven aan zijn functie. Daar reageerde Hakvoort echter niet op. Hij ging op de oude voet verder. Een voorstel om terug te treden als directeur en als gewoon leerkracht aan te blijven -met behoud van salaris- nam hij in eerste instantie aan, maar later weigerde hij dit, omdat zijn beoogde opvolger niet werd aangenomen.
Vorig jaar zomer werd besloten het nog eens te proberen. Hakvoort zou vier dagen per week aan zijn managementtaken besteden en één dag per week een schoolleiderscursus volgen. Toen er in januari nog geen enkele verandering te bespeuren was, werd Hakvoort in afwachting van een oplossing naar huis gestuurd. „Er is geen enkel vertrouwen meer”, vond het bestuur. Het besloot afscheid van Hakvoort te nemen. Outplacement werd geweigerd, evenals het aanbod om zijn WW-uitkering drie jaar lang tot 100 procent aan te vullen. Nu vindt het bestuur dat er helemaal geen reden meer is om een ontbindingsvergoeding toe te kennen.
Hakvoort is van mening dat hij gewoon kan aanblijven als directeur, omdat vijf van de zeven teamleden en de ouders achter hem staan en het onderwijs van goede kwaliteit is. De directeur vindt dat hij onvoldoende kans heeft gekregen zijn leiderschap waar te maken. In het verleden werd daar te weinig ambulante tijd voor vrijgemaakt en nu dit het afgelopen schooljaar wel het geval was, heeft hij daar -totdat hij op non-actief werd gesteld- maar vier maanden zijn best voor kunnen doen. Mocht de arbeidsovereenkomst toch worden ontbonden, dan wil hij een flinke som geld meekrijgen die veel hoger is dan het gedane aanbod. Volgens het bestuur is dat een onterechte eis: de school zou hierdoor failliet gaan.
De Zwolse rechter doet over twee weken uitspraak.