Asielzoeker gedwongen opgenomen voor tbc-kuur
Een Russische asielzoeker uit Groningen is vrijdagavond gedwongen opgenomen in het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam omdat hij open tuberculose (tbc) heeft en met zijn medicijnkuur is gestopt.
De ruim vierhonderd bewoners en medewerkers van het tijdelijke asielzoekerscentrum in het Groningse Ten Boer waar de man verbleef, worden uit voorzorg onderzocht.
De Rus kwam eind 2000 naar Nederland met de niet-besmettelijke vorm van tbc in zijn longen. De man kreeg de gebruikelijke medicijnen. Maar omdat hij die niet regelmatig slikte, ontstond in maart dit jaar de besmettelijke open variant van de ziekte.
Het besmettingsgevaar kan met een medicijnenkuur snel verdwijnen, maar de man weigerde ook toen nog zijn medicatie regelmatig te slikken. De GGD Groningen besloot vrijdagavond in overleg met de Inspectie van de Volksgezondheid om de man gedwongen op te nemen omdat hij een gevaar voor de volksgezondheid vormt.
Er staat nu continu bewaking voor zijn kamer in het Dijkzigt Ziekenhuis. Hoe lang bewaking nodig blijft, is niet duidelijk. De medicijnenkuur duurt meer dan anderhalf jaar, maar het besmettingsgevaar verdwijnt al na enkele weken. De gedwongen opname wordt opgeheven als het besmettingsgevaar is geweken.
Tuberculose is een vorm van longontsteking. De meest voorkomende klachten zijn hoesten en het opgeven van slijm. De ziekte is goed met medicijnen te behandelen.