Binnenland

„Bevingen worden niet veel zwaarder”

UTRECHT - Zolang de NAM gas wint in Groningen zullen er aardbevingen kunnen plaatsvinden. Veel zwaarder dan die van dinsdag zullen de bevingen niet zijn.

Wetenschapsredactie
9 August 2006 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:00

Dat is de verwachting van geoloog Frans Mulders, die veel onderzoek heeft gedaan naar bevingen bij Nederlandse gasvelden. „Het KNMI heeft berekeningen uitgevoerd en denkt dat de bevingen maximaal een kracht van 3,8 of 3,9 op de schaal van Richter zullen hebben. Op basis van mijn onderzoek kom ik tot dezelfde waarden. Veel sterker dan dinsdag -3,5- kunnen de aardbevingen niet zijn”, stelt de specialist, werkzaam bij het voormalige Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen, nu een afdeling van onderzoeksinstituut TNO.De aardbevingen in Groningen ontstaan door gaswinning, dat staat vast. „Het gas zit in poreus gesteente, een soort rood zand dat aan elkaar geplakt zit. Het gas zit daar tussenin. Doordat het gas wordt gewonnen, wordt het gesteente compacter, het zand gaat nog dichter op elkaar zitten. De laag wordt dunner. Daardoor kunnen spanningen ontstaan in de bodem. Als er een breuk in de aardlagen in de buurt zit kan dat tot een aardbeving leiden.” De winning van gas vindt op circa 3 kilometer diepte plaats.

De aardbeving van dinsdag is niet bijzonder, vindt Mulders. „Zij staat in een reeks van bevingen. Het opvallende is dat het de zwaarste beving was die ooit bij het Groningse gasveld is gemeten; overigens niet de zwaarste aardbeving in Nederland ooit.”

Aardbevingen zullen blijven optreden zolang de NAM gas wint in Groningen. Mocht de productie ooit stil worden gelegd, dan kan het veld nog vijf tot tien jaar nodig hebben om tot rust te komen, maar eventuele aardbevingen zullen dan niet meer zo sterk zijn als tijdens de productie, stelt Mulders. „Maar het kan ook zijn dat er dan helemaal geen bevingen meer plaatshebben. De bodemdaling kan nog wel even doorgaan.” Voorlopig blijft het Groningse veld echter in productie. „Het is belangrijk voor de Nederlandse economie.”

De aardbeving bij Middelstum staat los van de bodemdaling als gevolg van de gaswinning, benadrukt Mulders. „De aardbeving is een gevolg van een samenspel van factoren: spanningen in de aardlagen, een breukvlak en nog meer. De bodemdaling staat daar helemaal los van. Er zijn in Nederland 125 velden actief, maar in slechts 16 daarvan vinden aardbevingen plaats.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer