Binnenland

Een op de zes Nederlanders verslaafd aan internet

AMSTERDAM - Eén op de zes Nederlanders die gebruikmaken van internet, noemt zichzelf verslaafd aan het medium. Het gezinsleven lijdt daaronder.

Van onze redacteur
9 August 2006 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:00

Dat blijkt uit een onderzoek van prijs- en vergelijkingssite Kelkoo dat het bedrijf woensdag publiceerde. Uit het onderzoek, gehouden onder 1671 bezoekers van de site, blijkt dat Nederlanders hun internetgedrag niet onder controle hebben. Niet alleen noemt één op de zes zich internetverslaafd, ook zegt 88 procent niet meer zonder internet te kunnen. Woordvoerder Piet-Hein Kerkhof van Kelkoo noemt de uitkomsten representatief voor alle internettende Nederlanders. „Gezien het aantal respondenten kun je gerust stellen dat dit een dwarsdoorsnede is van de hele internettende bevolking.”Het gezinsleven lijdt onder dit ongebreideld surfen, zo blijkt ook uit het onderzoek. Zo gaat ruim 40 procent van de respondenten later naar bed omdat ze nog aan het internetten zijn en brengt bijna 10 procent minder tijd door met partner, kinderen of vrienden door het internetgedrag.

„De betekenis van internet is aan het verschuiven”, verklaart Piet-Hein Kerkhof van Kelkoo de uitkomsten van het onderzoek. „Eerst was internet een praktisch hulpmiddel, maar het wordt steeds meer een vorm van vrijetijdsbesteding. Dat één op de zes verslaafd is, kun je het best zien als vervanging van de tv-verslaving.”

Uit een eerder onderzoek van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO) bleek dat zo’n 1 procent van de Nederlandse bevolking op een dwangmatige manier met internet bezig was. IVO-onderzoeker Gert-Jan Meerkerk, gespecialiseerd in internetverslaving, zegt desgevraagd dat „personen niet verslaafd zijn aan internet zelf, maar aan datgene waar ze zich op internet mee bezighouden.” Hij sprak uitvoerig met zeventien mensen die zichzelf internetverslaafd noemen. „Als je doorvraagt, merk je dat erotiek een grote rol speelt.” Ook verslaving aan spelletjes op internet en aan chatten of msn’en komt vaak voor.

Meerkerk plaatst wel kanttekeningen bij het onderzoek van Kelkoo. „Het vertelt niet hoeveel mensen er daadwerkelijk verslaafd zijn aan internet. Dit gaat over de subjectieve ervaring, of iemand zich verslaafd voelt.” Wel kan de onderzoeker zich voorstellen dat internetverslaving steeds vaker voorkomt. „Internet wordt steeds meer gemeengoed voor een groot deel van de bevolking. Daaruit zou je kunnen afleiden dat ook het aantal verslaafden groeit. Dat is geen paniekverhaal, het betreft maar een klein aantal mensen, maar ik pleit er wel voor dat hun klachten serieus worden genomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer