OM eist drie jaar tegen spoorwegsaboteur
ALKMAAR (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) in Alkmaar heeft dinsdag drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 34–jarige Antonius G. uit Barsingerhorn. De man wordt verdacht van sabotage aan het spoor, in de periode van december 2003 tot en met april 2006.
Volgens officier van justitie C. Zetsma heeft hij zeker vijf keer een stalen rooster op de rails gelegd en vele keren vernielingen gepleegd aan schakelkasten. Hierdoor ontstonden op het spoor tussen Den Helder en Zaandam levensgevaarlijke situaties.
De verdachte zelf ontkende een deel van de ten laste gelegde feiten, maar gaf toe in ieder geval een keer een rooster op het spoor te hebben geplaatst. Ook de vernielingen aan schakelkasten bij spoorwegovergangen gaf hij toe. Hij deed het om zijn baan bij Volker Stevin terug te krijgen. Zijn contract was in november 2003 niet verlengd. Hij dacht dat als hij het bedrijf extra werk verschafte, ze personeel nodig hadden en dat hij dan zijn baan terug kon krijgen, zo vertelde hij de rechtbank.Volgens deskundigen was hij toen hij de feiten pleegde licht verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij een persoonlijkheidsstoornis. Behandeling is dan ook gewenst en het OM nam dit mee in de strafeis.
G. bekende ook ruim een jaar met een gestolen tankpas van Volker Stevin benzine te hebben getankt. Hij pakte de pas wekelijks uit een auto vanaf het terrein van het bedrijf in Alkmaar. Hij wist dat die auto niet op slot kon, omdat hij er zelf storingsdiensten mee had gereden. Na het tanken plaatste hij de pas weer terug. Al met al een half uurtje werk. De gratis benzine gebruikte hij deels zelf, de rest verkocht hij voor een euro per liter.
Advocate E. Zwart vond niet dat haar cliënt alle spoorsabotages konden worden aangerekend. „Het is bekend dat er in die periode meerdere mensen vernielingen pleegden nabij het spoor. Het is wel erg makkelijk alles in de schoenen van G. te schuiven", aldus de raadsvrouw. Zij betwiste tevens het ontstane gevaar. „Voor mij is niet duidelijk dat het plaatsen van een rooster tot een ontsporing kan leiden."
De rechtbank doet uitspraak op 22 augustus.