Binnenland

Beregeningsverbod blijft, ondanks veel regen

DEN HAAG (ANP) – Ondanks de zware regenbuien van de afgelopen week blijft in de meeste delen van Nederland het beregeningsverbod van kracht. De neerslag was niet genoeg om de lage stand van het oppervlaktewater op peil te brengen. Dat zei dinsdag een woordvoerder van de Unie van Waterschappen, de vereniging van alle waterschappen in Nederland.

8 August 2006 18:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

Hij verwacht dat het nog wel enkele weken duurt voordat de verboden worden ingetrokken, maar benadrukt daarbij dat dit per regio sterk kan verschillen. Het oppervlaktewater moet op peil komen door regenval en de aanvoer van water via de rivieren. Volgens hem zal rond de Veluwe het oppervlaktewater snel weer op peil zijn.Een beregeningsverbod houdt in dat agrariërs en particulieren geen water mogen onttrekken aan het oppervlaktewater. Een te lage waterstand in beken, sloten, kanalen en riviertjes heeft gevolgen voor de kwaliteit van het water. Dat kan bijvoorbeeld te warm worden en te weinig zuurstof bevatten waardoor planten en dieren kunnen doodgaan.

De woordvoerder liet weten dat er geen waarschuwingen van blauwalg meer binnenkomen. Volgens hem heeft dat te maken met de gedaalde temperatuur. Eind juli kwamen er veel meldingen binnen en gold voor sommige locaties een zwemverbod. Blauwalg kan binnen een dag na het zwemmen gezondheidsklachten veroorzaken. Dat gebeurt vooral als iemand water binnenkrijgt. De meest voorkomende problemen zijn huidirritatie, maag– en darmklachten, hoofdpijn en koorts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer