Binnenland

Zorgverzekeraars melden stijging aantal wanbetalers

DEN HAAG (ANP) – Het aantal mensen dat de ziektekostenverzekering niet betaalt en te boek staat als wanbetaler, is dit jaar een stuk hoger dan vóór de invoering van de nieuwe zorgverzekering. Dat stellen woordvoerders van zorgverzekeraars CZ en VGZ dinsdag. CZ spreekt van een verdubbeling van het aantal.

8 August 2006 15:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

Op dit moment werken het ministerie van Volksgezondheid en koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland aan een plan om wanbetalers landelijk aan te pakken. Ze willen hiervoor een landelijk incassobureau oprichten. Ook willen ze onder meer het recht van overstap naar een andere verzekeraar opschorten zolang de rekening niet betaald is. Tot die tijd hanteren verzekeraars elk hun eigen regime om mensen aan het betalen te krijgen. Niemand heeft tot nu toe mensen uit de basisverzekering gegooid, terwijl ze dat wel mogen volgens de wet. Maar aanvullende verzekeringen worden wel geschrapt.De SP, de PvdA en het CDA hebben minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) om opheldering gevraagd. Zij willen weten om welke mensen het precies gaat en waarom ze de rekening niet betalen. Heemskerk (PvdA) benadrukt Hoogervorst het probleem zelf groter heeft gemaakt en dat hij daarom zelf maar met een oplossing moet komen. De VVD wacht de plannen van Hoogervorst af.

CZ heeft inmiddels 20.000 polishouders aangemeld bij een deurwaarder. In totaal krijgt de verzekeraar ongeveer 20 miljoen euro van deze mensen. 8500 Van hen hadden een aanvullende verzekering, maar die houdt per 1 september op. CZ royeert deze wanbetalers voor de aanvullende verzekering.

Uiteindelijk verwacht CZ dat tussen de 7000 en 10.000 polishouders ook na de deurwaardersactie en een eventueel loonbeslag niet betaalt. De afgelopen jaren was dat altijd rond de 5000, aldus een woordvoerster. Zij benadrukt dat het niet gaat om mensen die via de bijstand in een schuldsaneringtraject zitten of die vanwege de overgang naar een andere verzekeraar om administratieve verwarring niet betaald hebben. „Het gaat om notoire wanbetalers."

Volgens een woordvoerder van VGZ zijn er dit jaar twee tot drie keer meer mensen die de rekening niet betalen. Tot en met vorige week gingen ruim 130.000 eerste aanmaningen de deur uit en deze maand besluit de verzekeraar over de eerste lichting tweede aanmaningen. Maar dit bestand van wanbetalers is minder „schoon" dan dat van CZ. Er zitten ook mensen tussen die dubbel verzekerd zijn of die nog niet betalen omdat ze ook facturen van de oude verzekeraar krijgen, stelt de woordvoerder. Desondanks spreekt hij ook van een toename van mensen die „de rekening niet kunnen betalen." Van royementen is dan ook nog geen sprake.

Bij Agis kan dat niet eens. Deze verzekeraar heeft wel al de aanvullende verzekering van 5000 mensen „opgeschort." Deze mensen reageerden op geen enkele brief, waardoor de verzekeraar ze ook geen betalingsregeling kon aanbieden, vertelt een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer