Crisis in overleg Edes ziekenhuis
Het overleg tussen het noodlijdende ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en de vakorganisaties verkeert in een crisis. De vakorganisaties verwijten de raad van bestuur van het ziekenhuis afspraken niet na te komen. Zij vrezen dat de ziekenhuistop de toekomst van de werknemers en de zorg in de regio op het spel zet.
Het Edese ziekenhuis moet drastisch saneren. De begroting vertoont een tekort dat inmiddels is opgelopen tot 7 miljoen euro. De raad van bestuur wil 160 van de 1500 arbeidsplaatsen (fte’s) schrappen.
Onderhandelaar C. Baggerman van de reformatorische vakorganisatie RMU zegt dat op sommige afdelingen al begonnen is met het doorvoeren van een sanering. „De afspraak met de raad van bestuur was dat de plannen eerst met de vakorganisaties zouden worden besproken en dat er ruimte zou zijn voor het aandragen van alternatieven. Het vertrouwen in de top van het ziekenhuis is ernstig geschaad.”
Volgens bestuurster W. Pasman van CNV Publieke Zaak verzuimt de leiding van het ziekenhuis voortdurend de bonden goed op de hoogte te brengen. „En als we informatie krijgen, blijken de stukken altijd onvolledig”, stelt zij. Baggerman maakt zich zorgen over de steeds luider klinkende roep vanuit de verpleegkundigen om acties te voeren.
De RMU-bestuurder wijst erop dat de zorg in de regio in het geding dreigt te komen. Volgens hem treft de raad van bestuur voorbereidingen om een van de twee intensive care-afdelingen te sluiten.
Interim-manager A. Klaver ontkent dat. „We gaan ervan uit dat een groot deel van onze plannen zal worden uitgevoerd en we zijn bezig dat zorgvuldig voor te bereiden. Langer wachten is niet verantwoord, omdat anders het tekort verder oploopt. Maar we zullen de plannen eerst ter advies aan de ondernemingsraad voorleggen.”