Een derde studenten in tijdnood
VOORBURG - Ruim drie op de tien studenten met een vwo-diploma slagen er niet in een universitaire studie binnen zes of zeven jaar af te ronden.
Zij studeren langer dan de leerrechtentermijn waartoe de Tweede Kamer vlak voor het huidige zomerreces heeft besloten.Dat blijkt uit onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandagmorgen presenteerde. Vanaf zomer 2007 krijgen eerstejaarsstudenten zes jaar leerrechten voor studies met een duur van vier jaar, terwijl ze zeven jaar voor studies van vijf jaar krijgen toegewezen.
Als studenten geen leerrechten meer kunnen inzetten, krijgt de universiteit voor hen geen overheidsfinanciering. Dit betekent dat universiteiten de studenten een (veel) hoger collegegeld gaan vragen. Het ministerie van Onderwijs wil met dit nieuwe financieringssysteem studenten aanzetten tot efficiënter studeren.
Twee derde van de eerstejaars in het wetenschappelijk onderwijs komt van het vwo.
De percentages van studenten die binnen zes jaar voor een vierjarige studie slagen, lopen uiteen van 42 bij taalwetenschappen, geschiedenis en kunst tot 68 bij onderwijswetenschappen.
Bij de studies met een duur van vijf jaar behaalde 55 procent van de vwo’ers die in 1998 startten, na zeven jaar hun einddiploma. Dat percentage varieert van 47 bij techniek, industrie en bouwkunde tot 68 bij landbouw en diergeneeskunde.
Autochtone studenten in het wetenschappelijk onderwijs studeren sneller af dan allochtone. Slechts de helft van de allochtone studenten die in 1999 met een vierjarige studie begonnen, slaagde binnen zes jaar.