Buitenland

Leger Irak verricht tientallen arrestaties

BAGDAD (AP) - Het Iraakse leger heeft het afgelopen weekeinde tientallen aanhoudingen verricht in en rond Mosul, de op twee na grootste stad van het land. De autoriteiten maakten na de aanhoudingen een einde aan de avondklok die was ingesteld om het geweld in de noordelijke stad terug te dringen.

7 August 2006 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

De arrestanten zijn vermoedelijke verzetsstrijders die de afgelopen dagen betrokken waren bij aanslagen en gevechten die aan een politiekolonel en zo’n twintig rebellen het leven kostten. In Mosul werd vrijdag een gedeeltelijk uitgaansverbod ingesteld om de rust in de stad te herstellen. Volgens de Iraakse autoriteiten dient Mosul mogelijk als uitvalsbasis voor soennitische verzetsgroeperingen. In november 2004 werd een 5500 man sterke politiemacht die Mosul verdedigde op de vlucht gejaagd door soennitische rebellen. Het Amerikaanse leger moest eraan te pas komen om de orde in de stad te herstellen.Bij een zelfmoordaanslag op een begrafenisceremonie in Tikrit, de geboortestad van Saddam Hussein, vielen volgens de politie zeker tien doden en achttien gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers was een plaatselijk raadslid van wie de vader werd begraven. Ander geweld eiste zeker zestien personen het leven. Verschillende Amerikaanse mariniers raakten gewond bij een zelfmoordaanslag in de provincie Anbar, meldde het leger.

Amerikaanse legereenheden zijn Bagdad binnengetrokken om de Iraakse veiligheidstroepen te helpen om de door geweld geteisterde Iraakse hoofdstad weer onder controle te krijgen. Het terugdringen van de moordpartijen en ontvoeringen in Bagdad wordt door de Amerikaanse legerleiding als essentieel gezien om te voorkomen dat heel Irak afglijdt naar een burgeroorlog.

De vechtbrigade is uitgerust met het nieuwste Amerikaanse pantservoertuig, de Stryker, die wendbaar is en over een grote vuurkracht beschikt. De Stryker is daardoor bij uitstek geschikt voor een stedelijke omgeving.

De komst van Amerikaanse vechteenheden naar Bagdad wordt gezien als een teken dat een in juni begonnen veiligheidsoperatie in de metropool niet het gewenste effect heeft gehad. Meer dan 50.000 vooral Iraakse militairen zijn in en rond de stad gestationeerd, maar dat heeft de geweldsspiraal nog niet kunnen doorbreken.

De commandant van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, generaal John Abizaid, verklaarde donderdag tegen een parlementscommissie in Washington dat hij een burgeroorlog in Irak niet uitsluit. Vooral het religieuze geweld tussen soennieten en sjiieten in Bagdad baart hem zorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer