Buitenland

Grote voorsprong Bemba bij verkiezingen Congo

KINSHASA - Uit voorlopige resultaten van de verkiezingen die zondag in Congo werden gehouden, blijkt dat ex-krijgsheer Jean Pierre Bemba leidt met 42 procent van de stemmen, tegen 25 procent voor de huidige president Kabila.

Van onze correspondent
4 August 2006 22:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

Er is nog maar een klein gedeelte van de stemmen geteld, maar volgens de Amerikaanse krant The New York Times meldde de Congolese waarnemersorganisatie Verbond van Stemgerechtigden op basis van de voorlopige uitslagen dat Bemba aan kop gaat met 42 procent. Ook volgens een andere Congolese verkiezingsorganisatie, het Nationale Netwerk voor de Observatie en Waarneming van de Verkiezingen in Congo, heeft Bemba een grote voorsprong.Voor de verkiezingen was de algemene gedachte onder de bevolking en internationale waarnemers dat huidig president Joseph Kabila de verkiezingen met een grote voorsprong zou winnen.

Jean Pierre Bemba wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Tijdens de bloedige burgeroorlog in Congo, die officieel in 2002 eindigde, zouden zijn manschappen zich hebben schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid, waaronder kannibalisme. Zijn troepen hebben ook in buurland Centraal-Afrikaanse Republiek huisgehouden. President Bozize van de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft de misdaden van de mannen van Bemba inmiddels doorverwezen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De radiozender van de Verenigde Naties in Congo meldde dinsdag nog dat Bemba en Kabila de twee koplopers waren. Woensdag publiceerde de zender echter geen voorlopige uitslagen meer, „uit angst geweld te veroorzaken.”

Het lijkt erop dat Kabila vooral populair is in het oosten van het Afrikaanse land. Bemba zou de meeste stemmen krijgen in het westen. Ook andere kandidaten zouden vooral in specifieke gebieden veel aanhangers hebben.

Volgens The New York Times vrezen Congolese en buitenlandse waarnemers dat de verkiezingen, die als doel hadden het land te verenigen, regionale verschillen zouden kunnen benadrukken en daarmee tot nieuwe gevechten leiden. De internationale gemeenschap, met name de Verenigde Naties, heeft veel geld en energie gestopt in het tot stand brengen van vrede in bijna heel Congo en in het mogelijk maken van de eerste democratische verkiezingen in ruim veertig jaar.

De verkiezingen zelf kostten een slordige 450 miljoen dollar. Bovendien is al enkele jaren de grootste VN-vredesmacht ter wereld met ruim 17.000 manschappen in Congo gestationeerd. De Europese Unie heeft tijdens en tot vier maanden na de verkiezingen nog eens extra troepen ter beschikking gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer