Binnenland

Huisartsen tegen dure cholesterolpil

UTRECHT (ANP) - Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) roept huisartsen op patiënten met cholesterolproblemen voortaan het relatief goedkope medicijn simvastatine voor te schrijven, en niet het veel duurdere Lipitor van medicijnfabrikant Pfizer.

4 August 2006 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

De huisartsenorganisatie doet de oproep in het vaktijdschrift Medisch Contact dat donderdag is verschenen.Simvastatine werkt volgens het genootschap bij de meeste patiënten net zo goed. Het is veilig en effectief. Daarbij is het veel goedkoper omdat er geen patent meer op rust.

Het genootschap adviseert Nederlandse huisartsen al lange tijd het goedkopere middel te gebruiken, maar toch wordt Lipitor in Nederland nog heel veel voorgeschreven. Volgens het NHG blijken veel huisartsen gevoelig te zijn voor de sterke marketingcampagnes van Pfizer.

De brief in Medisch Contact is ondertekend door dr. L. Goudswaard, hoofd afdeling Richtlijnontwikkeling en Wetenschap van het NHG, T. Wiersma, senior-wetenschappelijk medewerker van dezelfde organisatie en prof. dr. S. Thomas, hoogleraar Huisartsgeneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum.

Ze reageren op een eerder gepubliceerd artikel waarin medisch directeur C. Janssen van Pfizer Lipitor toch een meerwaarde toedicht aan Lipitor.

Volgens de briefschrijvers ten onrechte. „Een liberaal toelatingsbeleid voor nieuwe geneesmiddelen en de agressieve marketing van Pfizer leggen het bedrijf geen windeieren. Opmerkelijk is dat Pfizer zich profileert als „een organisatie met een belangrijke verantwoordelijkheid binnen de maatschappij, in Nederland en in de rest van de wereld.” Hoogste tijd om de daad bij dit woord te voegen”, stellen ze nu in Medisch Contact.

Een van de belangrijkste taken van het huisartsengenootschap is het ontwikkelen van richtlijnen voor zijn achterban voor het voorschrijven van medicijnen. Meestal volgen de huisartsen deze richtlijnen op. Als dat niet gebeurt, bijvoorbeeld omdat de dokters zich door reclamecampagnes laten verleiden tot een ander medicijn, doet het genootschap wel vaker een oproep, aldus de woordvoerster.

Artsen hebben overigens het recht om af te wijken van de richtlijn, bijvoorbeeld als een bepaalde patiënt beter reageert op een ander medicijn dan in de richtlijn wordt aanbevolen. In de praktijk komt het echter weinig voor dat patiënten meer baat hebben bij een medicijn van een andere fabrikant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer