Economie

„Horecapersoneel de dupe van hoge prijzen”

De horecawerknemers worden ten onrechte de dupe van de flinke prijsverhogingen die hun werkgevers hebben doorgevoerd. Dat stelde de FNV Horecabond vrijdag, in reactie op de weigering van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) om verder te praten over een nieuwe CAO voor circa 300.000 werknemers in de sector.

ANP
19 July 2002 18:40Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

Horecaondernemers hebben de afgelopen maanden een golf van kritiek over zich heen gekregen, omdat ze na de invoering van de euro hun prijzen fors hebben verhoogd. Volgens de bond worden horecawerknemers nu geslachtofferd door hun bazen en daarmee „dubbel gepakt” door de prijsstijgingen in hun sector.

„Werkgevers zeggen dat ze de prijs hebben moeten verhogen, mede omdat de lonen sterk gestegen zijn en willen nu niet verder praten over een nieuwe CAO. Consumenten roepen tegelijkertijd op geen fooi meer te geven in de horeca, omdat hun bazen de prijzen hebben verhoogd,” stelde een woordvoerder van de bond.

De Horecabond heeft de afgelopen weken gepoogd het CAO-overleg nieuw leven in te blazen, nadat een maand geleden de werkgevers van de onderhandelingstafel waren weggelopen. „Maar je hebt voor onderhandelingen toch altijd twee partijen nodig”, aldus de FNV-zegman.

De KHN-werkgeversdelegatie heeft vorige maand de bonden wel een ’eindbod’ voorgelegd. De ondernemers willen de CAO-lonen in twee jaar tijd stapsgewijs 5,5 procent laten stijgen. Werknemers die meer dan de CAO-lonen verdienen, zouden geen salarisverhoging moeten krijgen. Dat was onbespreekbaar voor de bonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer