Buitenland

Aanslagen Irak eisen 70 levens

BAGDAD - Bij geweld in Irak zijn dinsdag ten minste zeventig mensen om het leven gekomen. Onder de dodelijke slachtoffers zijn een Britse en een Amerikaanse soldaat. Ook een Iraakse journalist werd doodgeschoten.

Buitenlandredactie
2 August 2006 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

De Britse militair kwam om bij een aanval op zijn basis in het Zuid-Iraakse Basra, de Amerikaanse bij een vijandige actie in de provincie Anbar ten westen van Bagdad. Vierentwintig mensen, van wie twintig Iraakse soldaten, kwamen om bij een bomaanslag op een militair konvooi dat onder Amerikaanse escorte in Noord-Irak reed.Schutters lokten een minibusje met werknemers van een elektriciteitscentrale die op weg waren naar de sjiitische wijk Sadr City, hun woonplaats, in een hinderlaag. Vijf passagiers kwamen om het leven. Bij andere bomaanslagen en gewelddadigheden vielen nog eens 25 doden.

De gouverneur van het overwegend sjiitische Najaf, Asaad Abu Kilal, maakte gisteren bekend dat een groep van 45 mensen uit zijn provincie is ontvoerd toen ze met zes bussen door het overwegend soennitische gebied ten westen van Bagdad reden, vlak bij het opstandelingenbolwerk Ramadi.

Een correspondent van de Iraanse staatszender Al-Alam, Adil al-Mansuri, is in Bagdad vermoord, maakte zijn collega Aysar al-Yasiri gisteren bekend. Al-Mansuri, een Irakees van nog geen 30, reed maandag in zijn auto naar huis nadat hij zijn vrouw had afgezet bij haar ouders in Amiriyah, toen schutters hem aanhielden en doodden. Ze namen zijn geld, mobiele telefoon en perskaart mee. De sjiitische Al-Mansuri liet zijn vrouw en dochter al buiten Bagdad wonen vanwege dreigementen die verband hielden met zijn religieuze overtuigingen. Het is voor het eerst dat een medewerker van de in Irak populaire satellietzender Al-Alam is vermoord.

Volgens een Amerikaans overheidsrapport dat dinsdag is bekendgemaakt is corruptie in Irak zeer wijdverspreid. Een geciteerde Iraakse functionaris schat dat corruptie Irak jaarlijks 4 miljard dollar kost. Uit recent ander onderzoek blijkt dat een derde van de Irakezen het afgelopen jaar smeergeld heeft betaald om iets gedaan te krijgen.

Ook wantrouwen veel Irakezen zowel het leger als de politie. Als er niets verandert, kan de corruptie de stabiliteit van de nieuwe regering bedreigen, staat in het rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer