Buitenland

Israël pakt „militanten” op bij Baalbek

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) – De Israëlische strijdkrachten hebben tijdens de nachtelijke operatie nabij het Libanese Baalbek verscheidene „militanten” opgepakt. Dat heeft een woordvoerster van Defensie gezegd.

1 August 2006 20:40Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

Alle arrestanten zijn naar Israël overgebracht. Volgens haar vielen er aan Israëlische zijde geen slachtoffers. Alle betrokken militairen zouden weer zijn teruggekeerd in de joodse staat. Nadere details verschafte ze niet. Berichten over gevechten bij een ziekenhuis en over omsingelde Israëlische militairen bevestigde ze evenmin.
Volgens Libanese veiligheidsbronnen zijn zeker drie Hezbollah–leden opgepakt tijdens de operatie diep in Libanon. Het zou niet gaan om leden van de top van de sjiitische organisatie. Er zouden zeker tien burgerdoden zijn gevallen, onder wie vijf leden van een familie die onder de restanten van hun verwoeste huis werden gevonden.

Door bombardementen in de regio zou er ook veel materiële schade zijn, onder meer in het dorp Jammaliyeh. De Libanese politie meldde ook dat Israëlische gevechtsvliegtuigen twee bruggen hebben vernield in het uiterste noorden van Libanon, vlakbij de grens met Syrië.

Alle EU-landen willen dat Israël onmiddellijk stopt met de vijandelijkheden in Libanon. Dat is volgens minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken de uitkomst van overleg tussen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Bot hoopt dat Israël de zelf uitgeroepen adempauze met nog een paar dagen verlengt, totdat de Veiligheidsraad van de VN vrijdag een resolutie heeft aangenomen over een internationale troepenmacht in het zuiden van Libanon. Israël heeft zelf overigens al aangekondigd weer te gaan bombarderen.

De EU-ministers werden het dinsdag in Brussel niet eens over de oproep tot een „onmiddellijk staakt-het-vuren’, zoals bijvoorbeeld EU-voorzitter Finland, Spanje en Griekenland wilden. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland én Nederland blokkeerden dat. Ook Polen en Tsjechië waren ertegen. Zo’n oproep zou volgens Bot niet realistisch en niet geloofwaardig zijn geweest. „Met een staakt-het-vuren alleen help je niemand”, aldus Bot.

Volgens hem was Israël daar toch niet op ingegaan. Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren volgens Bot „de realo’s” die de pogingen blokkeerden om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren alleen op te roepen.

Nu roept de EU op tot een onmiddellijk einde aan de vijandelijkheden gevolgd door een „blijvend staakt-het-vuren. Dat geeft Israël een way out”, aldus Bot.

Bij de EU-oproep hoort dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag een resolutie aanneemt, waarin Israël garanties krijgt voor een internationale troepenmacht met een robuust mandaat in het zuiden van Libanon. Frankrijk zal die resolutie vrijdag indienen.

„We willen dat Israël onmiddellijk stopt, maar vergeet niet dat Hezbollah en Hamas zijn begonnen. Israël heeft daarna hier en daar te sterk gereageerd”, aldus Bot.

De minister zei eerder dat Nederland geen militairen zal leveren voor de troepenmacht die tussen 10.000 en 20.000 militairen groot wordt, omdat Defensie al bij veel andere missies betrokken is. Nu zei Bot dat Nederland misschien een bijdrage kan leveren aan de training van het Libanese leger. Bot zei te hopen op militairen uit landen als Indonesië en Maleisië. „Het is heel belangrijk dat het geen westers-christelijke troepenmacht wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer