Einde aan hittegolf na zestien zomerdagen
DE BILT - Na zestien dagen is een einde gekomen aan de tweede hittegolf van dit jaar. De temperatuur steeg maandag in De Bilt tot 24,3 graden. Voor een hittegolf is minimaal 25 graden noodzakelijk. De afgelopen julimaand is de op een na zonnigste julimaand ooit.
Dat liet het KNMI maandag weten.De hittegolf is de op drie na langste ooit. In 1975 kende Nederland een hittegolf van achttien dagen, in 1976 en 1947 duurde een hittegolf zeventien dagen.
De afgelopen julimaand is de op een na zonnigste julimaand ooit in De Bilt gemeten. In De Bilt scheen de zon 303 uren. Normaal is dat rond 196 uur. Alleen in juli 1904 was het in De Bilt nog zonniger: 307 uur. Over het hele land gemeten, scheen de zon in juli 2006 310 uur. En dat is 109 uur meer dan normaal (201). Dat meldde het KNMI maandag.
In het westen van het land was de afgelopen maand overigens het allerzonnigst: het aantal uren dat de zon scheen, was daar 330 uur. In het oosten van het land konden mensen 300 uur van de zon genieten.
Volgens het KNMI heeft deze julimaand veel warmterecords doen sneuvelen, waarvan de belangrijkste de gemiddelde temperatuur per etmaal is. „Met een gemiddelde in De Bilt van 22,3 graden tegen normaal 17,4 was juli 2006 de warmste maand sinds het begin van de metingen in Nederland. Het oude record was van 1994 met een maandgemiddelde van 21,4 graden Celsius. De landelijk hoogste temperatuur werd op 19 juli in het Zeeuwse Westdorpe gemeten. Het was toen 37,1 graden”, aldus een woordvoerder van het instituut.
Het recordaantal warme (maximumtemperatuur 20 graden of meer), zomerse (maximum 25 graden of meer) en tropische dagen (maximum 30 graden of meer) werd dit jaar in juli eveneens gebroken. In De Bilt kwam de temperatuur alle dagen van de maand juli boven de 20 graden uit, 26 dagen waren zomers en 11 tropisch. De oude records van 30 warme (1944), 22 zomerse (1994) en 8 tropische dagen (1994 en 1941) werden daarmee verbroken.
Verder was juli 2006 een zeer droge maand, met gemiddeld over het land circa 25 millimeter neerslag tegen normaal 70 millimeter. Door het buiige karakter van de neerslag liepen de hoeveelheden uiteen van circa 5 millimeter tot circa 90 millimeter. In De Bilt viel slechts 16 millimeter neerslag, waar dat normaal 70 is.
Door de hoge temperaturen zochten veel mensen de buitenlucht op. Niet goed voor de huid, stellen verschillende huidartsen. Dermatoloog Maurice van Steensel van het academisch ziekenhuis Maastricht: „uv-stralen maken het DNA in de huid kapot, waardoor huidcellen doodgaan. Dat is goed, want als die cellen niet dood gaan, kan dat leiden tot huidkanker.”
Het DNA gaat al kapot als iemand in de zon zit; de huid hoeft dus niet te verbranden. „We zien veel soorten huidkanker bij mensen die langdurig in de zon zijn, zoals stratenmakers en boeren. Zij verbranden zelden, maar hebben wel een verhoogde kans op de ziekte”, zegt dermatoloog Annik van Rengen van het Erasmus MC in Rotterdam.