ABN Amro verkoopt vastgoeddochter aan Nederlandse banken
AMSTERDAM (ANP) – ABN Amro heeft kopers gevonden voor zijn projectontwikkelaar Bouwfonds. De twee Nederlandse branchegenoten Rabobank en SNS Reaal nemen ieder een deel van ’s lands grootste vastgoedontwikkelaar over. De verkoop van de volledige dochter levert ABN Amro een boekwinst op van ten minste 350 miljoen euro.
Dat heeft het grootste bankbedrijf van Nederland maandag bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal. ABN heeft het dochterbedrijf, dat voor circa 1,3 miljard euro in de boeken staat, eind vorig jaar in de etalage gezet omdat het bankconcern vastgoed niet langer als hoofdactiviteit bestempelt. Alleen het hypotheekonderdeel van Bouwfonds wordt niet verkocht. Dat onderdeel is in de hypotheekportefeuille geschoven van de Nederlandse tak van ABN Amro.Rabobank liet in een reactie weten dat de voorgenomen overname van Bouwfonds goed bij zijn huidige vastgoedactiviteiten past. De coöperatieve bank uit Utrecht koopt voor 845 miljoen euro de onderdelen die zich bezighouden met vastgoedontwikkeling en vermogensbeheer. De aankoop moet Rabobank helpen een prominente speler te worden in vastgoed voor particulieren en bedrijven.
De vastgoedfinanciering van Bouwfonds gaat naar SNS Reaal, dat de overname wil betalen met geld dat dit voorjaar is opgehaald met een beursgang. De bankverzekeraar heeft een principeovereenkomst gesloten voor een overnameprijs van 840 miljoen euro. De twee transacties worden nog dit jaar afgerond.
ABN Amro publiceerde maandagochtend resultaten, waaruit blijkt dat het bankbedrijf over het tweede kwartaal een nettowinst heeft geboekt van 1,22 miljard euro. Dat is 23,2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en ook meer dan analisten hadden verwacht. Over het voorbije halfjaar is de nettowinst uitgekomen op 2,22 miljard euro. Het bedrijfsresultaat over die periode bedroeg 3,52 miljard euro, ruim een kwart meer dan vorig jaar.
De hogere resultaten zijn voor een deel te danken aan de overname van de Italiaanse bank Antonveneta, die sinds dit jaar wordt opgenomen in de boeken. De toename van het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar werd voor ruim 10 procentpunt gerealiseerd door de bijdrage van Antonveneta.
Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink toonde zich tevreden met de resultaten, maar hij onthield zich van een concrete winstprognose. Daarvoor biedt de dagelijkse gang van zaken nog te veel onzekerheden, aldus de topman. Groenink kon niet toezeggen of hij bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers wel een winstvoorspelling doet. Voorheen gaf Groenink telkens een prognose.
De winststijging over de voorbij periode laat volgens ABN Amro zien dat er een juiste keuze is gemaakt door de organisatie op de schop te nemen. De herstructurering moest ervoor zorgen dat ABN Amro zijn financiële producten in alle landen aan de man kan brengen, zowel aan consumenten als aan bedrijven. „We zien de eerste tekenen van de samenwerkingsverbanden die we intern creëren. En daar verwachten we nog meer van". Dat de aanpak succesvol is, blijkt volgens Groenink uit de baten. Die zijn afgelopen kwartaal met ruim een vijfde toegenomen.
De autonome batengroei kwam vooral uit de opkomende landen in Latijns–Amerika en Azië. Door een toename van particuliere klanten in die landen moest de bank wel flink meer geld opzij leggen voor moeilijk inbare leningen. De voorzieningen hiervoor kwamen afgelopen halfjaar uit op 761 miljoen euro, afgezet tegen 161 miljoen in dezelfde periode in 2005. Bijna vier vijfde van de nieuwe reserveringen werd getroffen voor de retailmarkt, voornamelijk voor leningen aan consumenten in Brazilië en creditcards in Taiwan.
„Wij zijn zeer tevreden met de baten, maar we moeten op sommige plaatsen wel nog iets doen aan de kosten", aldus Groenink, die efficiënter wil werken. De Europese divisie van ABN Amro zal daarbij de dans zeker niet ontspringen. Het bedrijfsresultaat van deze divisie, waar de thuisbasis Nederland en de aankoop Antonveneta niet onder vallen, eindigde over de afgelopen zes maanden voor 60 miljoen euro in het rood. Volgend jaar moet het onderdeel weer zwarte cijfers schrijven. Meer in het algemeen liet Groenink weten dat hij plannen heeft voor kostenreducties, maar dat die niet zullen uitmonden in grote reorganisaties.