Economie

Duidelijke vertraging economie VS

NEW YORK - De Amerikaanse economie is in het afgelopen kwartaal met 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) gegroeid. Dat is nog niet de helft van de groei van 5,6 procent in het eerste kwartaal.

Van onze correspondent
28 July 2006 19:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Wall Street reageerde positief op dit nieuws, omdat sommige grote beleggers ervan uitgaan dat de centrale Federal Reserve (Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken) bij de volgende vergadering in augustus zal afzien van een verdere verhoging van de basisrente (federal funds rate) om de economie niet nog verder af te remmen.Dat is misschien iets te optimistisch, omdat het ministerie van Handel vrijdag ook een onverwacht sterke stijging van de inflatie meldde. De zogeheten kerninflatie (het inflatieprijspakket minus energie en voedingsmiddelen) steeg in het tweede kwartaal namelijk met 2,9 procent, tegenover 2,1 procent in het voorgaande kwartaal.

„Dat is de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 1994 en volgens mij reden genoeg voor de Fed om de renteverhogingen voorlopig voort te zetten”, meent marktanaliste Dana Johnson van Banc One Capital Markets. Zij wijst erop dat bij de inflatieberekening van het ministerie de laatste prijsverhogingen in de energiesector van juli nog niet zijn meegenomen. De prijs voor een vat ruwe olie overschreed twee weken geleden de grens van 77 dollar.

De Amerikaanse consument -goed voor twee derde van het bbp- wordt blijkbaar voorzichtiger, mede onder invloed van de voor Amerikaanse begrippen exorbitante prijzen voor benzine en huisbrandolie. De consumptieve uitgaven van consumenten stegen in de afgelopen drie maanden met 2,5 procent, tegenover 4,8 procent in het eerste kwartaal.

Een belangrijke factor voor de vertraging van de economische groei is verder de afkoeling van de bouwsector. Er werd in het tweede kwartaal 6,3 procent minder uitgegeven aan bouwprojecten. Dat is de sterkste daling sinds het derde kwartaal van 2000.

De vertraging van de economie heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid. Het bedrijfsleven creëerde in het afgelopen kwartaal maandelijks gemiddeld 108.000 nieuwe banen, tegenover 176.000 nieuwe banen per maand in het eerste kwartaal.

Washington corrigeerde ook enkele cijfers voor 2005. De kerninflatie bedroeg toen 2,1 in plaats van de aanvankelijk becijferde 2,0 procent. De economische groei bedroeg 3,2 procent van het bbp, iets minder dan de 3,5 procent die eerder was gemeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer