Nederlandse militairen in Afghanistan verongelukt
DEN HAAG - Bij een helikoptercrash in de Afghaanse provincie Paktia zijn woensdag twee Nederlandse militairen om het leven gekomen. Ook de veertien andere inzittenden van de neergestorte helikopter vonden de dood.
Een woordvoerder van de internationale coalitie in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft dat donderdagmorgen gezegd. Het Nederlandse ministerie van Defensie kon vanmorgen de dood van de militairen nog niet officieel bekendgemaakt. Een woordvoerder zei vanochtend dat een reddingsteam op de plaats van het ongeval „een wrak” heeft aangetroffen. „Daarom gaan we uit van het ergste scenario.”Defensie maakte gisteravond laat bekend dat een helikopter met daarin een luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht en een sergeant van de Koninklijke Landmacht was neergestort in bergachtig gebied in Paktia. Volgens het ministerie gebeurde het ongeluk in zwaar weer.
De oorzaak van de crash was vanmorgen nog niet bekend. Het toestel stortte neer in een gebied waar opstandelingen actief zijn. Een woordvoerder van de taliban claimde dat zij de helikopter zouden hebben neergeschoten.
De civiele helikopter, een Mi-8 van Russische makelij, verongelukte 35 kilometer ten noorden van de plaats Khost. Het toestel was op weg naar het Amerikaanse Provinciaal Reconstructie Team in Khost. Daar gingen de militairen kijken of de beveiliging van dat kamp bruikbaar was voor de twee Nederlandse bases in Uruzgan: Tarin Kowt en Deh Rawod. Vanaf dinsdag zijn Nederlandse militairen onder de vlag van ISAF officieel actief in de Afghaanse provincie Uruzgan.
Vanwege de weersomstandigheden en de invallende duisternis moest het Amerikaanse reddingsteam gisteren tijdelijk het werk stilleggen. Vanochtend vroeg is de zoektocht hervat en is het toestel gevonden.
Het ministerie heeft de familie van de betrokken militairen inmiddels ingelicht. Over de woonplaatsen van de twee Nederlandse militairen doet Defensie geen mededelingen. Minister Kamp van Defensie laat zich volgens zijn woordvoerder steeds op de hoogte houden van de stand van zaken.
Defensievakbond AFMP wil van het ministerie van Defensie weten waarom voor de vlucht naar Khost gebruik is gemaakt van een particulier bedrijf. Hij noemde de dood van de twee Nederlanders „buitengewoon tragisch.”