Buitenland

Tientallen doden bij aanslagen in Irak

BAGDAD - Door aanslagen in Bagdad zijn donderdag zeker 25 doden en 47 gewonden gevallen. Dit is vernomen van bronnen bij Iraakse ministeries. Onder de slachtoffers zijn veel onschuldige vrouwen en kinderen.

Buitenlandredactie
27 July 2006 12:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

In de wijk Karrada, waarin voornamelijk sjiieten wonen, waren meerdere bommen ontploft en mortiergranaten ingeslagen. Door de wijk lopen verschillende drukke winkelstraten.Twee gebouwen zijn gedeeltelijk ingestort door de ontploffing van een autobom. Het dodental kon daardoor volgens de politie nog sterk stijgen.

Een van de aanslagen deed zich vlak bij een benzinepomp voor. Boven de wijk hing een enorme zwarte rookpluim die tot kilometers in de omtrek te zien was.

Volgens een bron bij de Iraakse veiligheidsdiensten zijn de granaten afgevuurd vanuit de wijk Dura, een voornamelijk soennitisch stadsdeel aan de overkant van de Tigris.

Karrada was tot nu toe tamelijk rustig. In de wijk liggen het hoofdkwartier van de grootste sjiitische partij van Irak, diverse ministeries en de beurs.

De Iraakse oud-president Saddam Hussein heeft gisteren gezegd dat hij moet worden doodgeschoten als hij ter dood wordt veroordeeld. Als reden voerde de ex-dictator gisteren tijdens zijn proces in Bagdad zijn verleden als soldaat aan.

„Onthoud dat Saddam een soldaat was en daarom, als hij ter dood wordt veroordeeld, moet worden doodgeschoten en niet opgehangen”, verklaarde Hussein. De 69-jarige oud-dictator heeft nooit in het leger gediend, maar hij promoveerde zichzelf in 1979 tot veldmaarschalk.

Rechter Rauf Abdel Rahman zei over de wens van Hussein niets over te kunnen zeggen omdat er nog geen uitspraak is gedaan. De aanklager heeft de doodstraf geëist. De rechter doet medio augustus uitspraak.

De voormalige president zei verder dat hij onder dwang naar de rechtbank was gebracht voor de laatste hoorzitting in zijn proces. Hij staat terecht voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij liet in 1982 148 inwoners van het dorp Dujail vermoorden na een aanslag daar op hem.

„Edelachtbare voorzitter, ik ben hier onder dwang naartoe gebracht”, zei de oud-dictator. „Ik weiger de advocaten die mij zijn toegewezen. Ze zullen door het volk als vijanden worden beschouwd”, voegde hij eraan toe. Saddam Husseins raadslieden boycotten het proces.

Hussein zei zich niet te hebben verzet toen Amerikaanse militairen hem onvrijwillig naar de rechtbank brachten, omdat „ik daarvoor te veel zelfrespect heb.” Maandag had de zitting nog plaats zonder Saddam Hussein, die samen met zeven anderen in de zaak Dujail terechtstaat. De oud-president was een dag eerder in het ziekenhuis opgenomen. Hij kreeg hier gedwongen voedsel toegediend nadat hij twee weken eerder in hongerstaking was gegaan.

Volgens een Amerikaanse functionaris heeft Hussein na de zitting van gisteren zijn hongerstaking beëindigd. Zijn maaltijd bestond uit rijst, vlees, fruit en een blikje cola.

Samen met enkele medeverdachten protesteerde Hussein met zijn hongerstaking tegen de moord op een van hun advocaten. Zij eisten betere bescherming van hun raadslieden en wijziging van een reeks rechtbankprocedures. Volgens de Verenigde Staten hebben de advocaten de aangeboden hulp afgewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer