Economie

Appels te klein, aardbeien te zacht

DOETINCHEM - Voor de land- en tuinbouw dreigt een rampoogst. Het tropische klimaat slaat zo drastisch toe in Nederland dat de opbrengsten flink kelderen, tot wel 50 procent.

Redactie economie
27 July 2006 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

De Achterhoek, woensdagmiddag, 35 graden.De weermannen zijn door hun superlatieven heen. Heet, bloedheet, tropisch heet.

De droogteschade in de land- en tuinbouw verschilt fors per regio, blijkt uit onderzoek van het Wageningse bedrijf WaterWatch naar de gewasopbrengst per dag in juli. Vooral het oosten en zuiden van Nederland worden getroffen.

Rond Doetinchem en Almelo blijft de grasopbrengst meer dan 50 procent achter bij normaal. Weilanden in Twente, de Achterhoek, de Lopikerwaard en Midden-Brabant hebben een ernstige verlaging in opbrengst (30 tot 35 procent), op sommige plaatsen is het gras geheel verdord.

In de maisprovincies Brabant, Gelderland en Overijssel is de opbrengst over het algemeen veel lager dan normaal.

De grootste droogteschade in de akker- en tuinbouw doet zich voor in Limburg, Texel, Zeeuws-Vlaanderen, Haarlemmermeer, het tuinbouwgebied rond Bovenkarspel en de Zijpe in de kop van Noord-Holland.

Telers zijn deze dagen niet te benijden. Oogsten, bewerken en poten in een verzengende hitte. Plus beregenen tot middernacht en er om 04.00 uur weer uit om opnieuw te beregenen. Amper vier uur slapen per nacht.

Groente- en fruittelers vrezen flinke schade te lijden. De appels zijn te klein, de aardbeien te zacht en de bessen drogen uit. Ze mogen op sommige plaatsen (nog) wel sproeien van de provincie, maar het helpt nauwelijks.

Aardbeienteler Jan Robben uit Oirschot krijgt „buikpijn” van de droogte. Zijn aardbeien zijn veel te snel rijp en zacht. „Als je niet voorzichtig plukt, houd je aardbeienmoes over.”

Appel-, peren- en bessenteler Rick Jurrius uit Helmond ziet zijn appels aan de bomen koken. Wegens het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater mag hij de vruchten niet beregenen. „Het beetje vocht dat de bomen nog hebben, gebruiken ze voor de eigen voeding.” Het gevolg is dat zijn appels dit jaar een stuk kleiner uitvallen. „Normaal gesproken levert een kilo 60 eurocent op, nu 45 of 50 cent.”

Het aanbod van groenten en fruit in de supermarkten kan onder druk komen te staan als de periode van hitte en droogte aanhoudt, meldde de Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie gisteren.

„De situatie doet denken aan het rampjaar 1976, toen er sprake was van een vergelijkbaar gebrek aan regen”, aldus de branchevereniging. „De producenten van verwerkte groenten (pot, blik, diepvries, gedroogd) vrezen dat de voorraden niet toereikend zullen zijn om de te krappe oogst van dit jaar te compenseren.”

Het probleem doet zich niet alleen in Nederland voor. Andere EU-landen maken zich ook ernstig zorgen over de langdurige droogte. Telers kunnen waarschijnlijk niet voldoen aan de contracten als het gaat om de productie van doperwten, bloemkool, spinazie, wortelen, broccoli, uien, sperzie- en tuinbonen.

De droogte en hitte treft aardappelen en graan het hardst. „Inkomstendervingen tot 30 procent zijn reëel”, zegt een woordvoerder van LTO Nederland. Het tekort aan aardappelen stuwt de prijs op. Normaliter krijgen telers ongeveer 5 eurocent voor een kilo aardappelen, nu het drievoudige.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer