Werknemer groot bedrijf vaker ziek door warmte
UTRECHT (ANP) - Het bijzonder warme weer zorgt vooral in grotere organisaties voor een hoger ziekteverzuim. Werknemers in het midden- en kleinbedrijf werken uit loyaliteit met hun collega’s vaker door.
Dat concluderen de twee grootste arbodienstverleners: ArboNed, die vooral kleinere bedrijven helpt bij de verzuimaanpak, en Arbo Unie, die meer grotere organisaties begeleidt.Traditioneel is er weinig ziekteverzuim in de zomermaanden. Met de vakantie in zicht of net achter de rug meldt gemiddeld circa 4 procent zich ziek. Dat is deze zomer niet anders volgens ArboNed, die ongeveer 50.000 werkgevers met in totaal 1 miljoen werknemers begeleidt.
Maar volgens Arbo Unie, dienstverlener voor 40.000 werkgevers met bij elkaar 2,2 miljoen werkenden, ligt het verzuim door de hittegolven 7,5 procent hoger dan normaal.
Volgens beide arbodienstverleners is het verzuim in kleinere organisaties altijd al lager, omdat werknemers loyaler zijn. Een woordvoerster van ArboNed wijst erop dat werknemers in het kleinbedrijf sneller gemist worden. „Mensen zijn meer op elkaar zijn aangewezen, kennen elkaar beter en lossen problemen daardoor ook makkelijker met elkaar op.” Zo wordt er volgens haar ook eerder geaccepteerd dat het werktempo wat lager ligt dan normaal.
Een woordvoerster van de Arbo Unie spreekt van een opvallende schommeling in verzuimcijfers. Na meer ziekmeldingen ten tijde van de eerste hittegolf zakte het verzuim volgens haar in de week dat het iets koeler was terug naar het normale niveau, om weer te gaan stijgen toen de temperaturen opliepen.
Werknemers die buiten werken en mensen op een werkplek zonder airconditioning hebben veel last van het warme weer. Het zijn vaker ouderen en zwaardere mensen die klachten krijgen. Ook melden meer personen met suikerziekte en meer zwangere vrouwen zich ziek. De klachten gaan vooral over vermoeidheid en concentratieproblemen.
Arbo Unie neemt contact op met werkgevers als het verzuim flink stijgt en adviseert hoe de uitval van personeel tegen te gaan, zodat de productie op peil blijft. Zo kunnen volgens de woordvoerster alleen petjes al helpen of zijn andere werktijden een oplossing. „Maar machines en apparaten die veel warmte afgeven, kunnen ook voor problemen zorgen. Soms kan apparatuur beter in een andere ruimte geplaatst worden.”