Binnenland

Stamcelbehandeling tegen borstkanker

MAASTRICHT - Een nieuwe behandeling met bloedstamcellen biedt hoop voor patiënten met uitgezaaide borstkanker. Dat stellen onderzoekers van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) die de methode ontwikkelden.

Wetenschapsredactie
26 July 2006 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Onderzoek met muizen wijst uit dat bloedstamcellen met succes borstkankercellen uit de weg kunnen ruimen. Transplantatie van de bloedstamcellen heeft tot gevolg dat het afweersysteem van de muis in zekere zin wordt vervangen door dat van de donor. Het donorafweersysteem herkent vervolgens de kankercellen -in tegenstelling tot de lichaamseigen cellen van de muis- als schadelijk en ruimt ze op, zo maakte het azM dinsdag bekend.Uitgezaaide borstkanker is nu slecht te behandelen. Opereren is niet mogelijk en de patiënt heeft meestal maar tijdelijk baat bij bestraling en chemotherapie.

Met de nieuwe stamceltherapie blijkt het effect van behandeling aanzienlijk te verbeteren. De overlevingskans van de muizen steeg met 75 procent.

Of de stamceltransplantatie bij mensen even effectief zal zijn als bij muizen, durft onderzoekster Ariane Vanclée van de afdeling hematologie van het azM niet te zeggen. „Dat is afwachten. Het concept is nieuw, maar het biedt hoop op een mogelijke genezing van borstkanker.” Vanclée verwacht dat het nog een aantal jaren duurt voordat onderzoek naar de methode bij mensen kan plaatsvinden.

Eerst willen de onderzoekers precies weten welk type bloedstamcellen precies zorgt voor de herkenning en uitschakeling van de tumorcellen, zodat alleen die stamcellen aan de patiënt gegeven kunnen worden. Dit om de kans op schadelijke bijwerkingen te verkleinen. Deze kennis is ook van belang voor het selecteren van een geschikte donor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer