Economie

Van den Nieuwenhuyzen schuldig aan fraude

ROTTERDAM (ANP) - Joep van den Nieuwenhuyzen heeft kort voor het faillissement van zijn bedrijf SP Aerospace geld weggesluisd naar Wilton-Fijenoord Holding (WFH), een ander bedrijf in zijn RDM-concern. De omstreden zakenman moet nu 11 miljoen euro plus gederfde rente terugbetalen aan de curatoren van het failliete SP Aerospace.

26 July 2006 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald, zo is dinsdag bekend geworden.Volgens de rechtbank heeft Wilton-Fijenoord, waar Van den Nieuwenhuyzen volgens de rechtbank feitelijk de baas was, zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk onttrekken van geld aan de boedel van het kwakkelende SP Aerospace. Curator Louis Deterink constateerde dit voorjaar dat Van den Nieuwenhuyzen het RDM-concern in een ijzeren greep hield. „RDM was een eenpersoonsconcern met Van den Nieuwenhuyzen aan de knoppen.”

Het is de eerste veroordeling voor Van den Nieuwenhuyzen. De zakenman liet in een reactie weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij onthoudt zich van verder commentaar. Dit voorjaar deed Van den Nieuwenhuyzen de beschuldigingen van Deterink in zijn faillissementsverslag af als „tendentieus, eenzijdig, partijdig en onvolledig.”

Het draait allemaal om de order voor Fennekpantservoertuigen van defensie voor SP. RDM Technology, weer een ander bedrijf van Van den Nieuwenhuyzen, zou een deel van de klus klaren, maar ging failliet. In plaats dat de boedel aan SP werd verkocht, ging het project naar WFH, dat het op 9 juni 2004 voor veel meer geld doorverkocht aan SP. Korte tijd later ging SP onverwacht failliet. De rechtbank noemt de hele constructie „benadeling van schuldeisers.”

Er was volgens curator Deterink een structureel financieel tekort bij SP, waardoor het bedrijf de order voor de Fenneks niet kon uitvoeren. Kort na het faillissement in 2004 constateerde Deterink al dat Van den Nieuwenhuyzen het bankroet zelf had veroorzaakt door 18 miljoen euro aan het bedrijf te onttrekken. Voor de rechtbank in Den Bosch dient binnenkort een soortgelijke zaak, waarin de curator 6 miljoen euro claimt.

Van den Nieuwenhuyzen heeft altijd benadrukt dat de ondergang van SP werd veroorzaakt door de annulering van een defensieorder voor het militaire voertuig Fennek. Delen van het failliete SP werden in 2004 verkocht aan de Duitse machinebouwer Krauss-Maffei Wegmann en het industriële conglomeraat Stork.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer