Binnenland

Deel stadsmuur Gouda ontdekt

GOUDA - Bij werkzaamheden voor de aanleg van een nieuwe riolering op de Groeneweg zijn archeologen gestuit op de oude stadsmuur van Gouda, uit de veertiende eeuw.

Van onze correspondent
26 July 2006 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 03:58

Met deze vondst kan nu de loop van de stadsmuur aan de oostkant van de stad worden gevolgd, zo meldde de gemeente woensdag.De muur ligt vlak naast het wandelpad door het Houtmansplantsoen, op een diepte van ongeveer 40 cm. Het gaat om een stuk muur met een dikte van 85 cm aan de bovenkant en 120 cm aan de onderkant. Tegen de zijkant van de muur is, met andere stenen, een extra stuk muur gemetseld. Of het hier gaat om een steunbeer of om een reparatie of opvulling is niet helemaal duidelijk. Dit zal de komende weken worden uitgezocht. Ook de precieze datering van dit stuk muur moet nog worden bepaald.

De vondst van de stadsmuur is bijzonder. Eindelijk is duidelijk geworden dat er nog restanten van de stadsmuur aan deze kant van Gouda zijn bewaard. Tot nu toe zijn er vooral aan de zuid- en westkant van Gouda stukken van de stadsmuur opgegraven, met name bij de Vest en bij de Veerstal. De vondst maakt het plaatje van Gouda zoals het vroeger was completer. Daarnaast toont deze vondst aan dat er nog stukken van de muur in de grond aanwezig zijn.

Wethouder Van der Sluijs reageert verheugd: „Deze vondst bevestigt nog eens de historische betekenis van Gouda. Ik hoop dat wij als college, met name de wethouder van monumentenzorg, een mogelijkheid vinden om ook de oostzijde van de stadsmuur voor het publiek zichtbaar te maken.”

Het is opvallend dat zo’n groot deel van een stadsmuur, die normaal gesproken boven de grond staat, nu helemaal onder de grond zit. Dat komt vooral door ophogingen, die in heel Gouda nodig waren om droge voeten te houden en verzakking van muren te voorkomen. Ook de stadsmuur verzakte. Diverse archiefbronnen spreken over scheuren in de muur en over hoge onderhouds- en reparatiekosten.

De werkzaamheden hebben ook op andere plaatsen leuke vondsten opgeleverd, zoals muurwerk van het Cellebroedersklooster, een vrijwel complete aardewerken pot en sporen van het fabriceren van paternosters (rozenkransen) die in het klooster gefabriceerd zijn door de monniken.

De stadsmuur is op dit moment niet meer te zien. Het gat is weer gedicht. Het werk aan de riolering moest netjes opgeleverd worden voordat de bouwvak begon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer