Economie

NVM voorziet herstel voor vastgoed in 2003

De makelaarsorganisatie NVM Bedrijfs Onroerend Goed (BOG) voorziet pas in de tweede helft van 2003 een herstel van de markt voor bedrijfsvastgoed. Dat heeft te maken met het feit dat de vastgoedmarkt altijd met een vertraging tot anderhalf jaar reageert op economische ontwikkelingen.

Redactie economie
19 July 2002 08:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

Daarom is nu pas de afvlakking van de economische groei in deze markt zichtbaar. De NVM bespeurt op dit moment echter de eerste tekenen van een economisch herstel.

Het aantal transacties met bedrijfsvastgoed van de 800 aangesloten NVM-makelaars is de eerste helft van dit jaar met 23 procent afgenomen ten opzichte van de tweede helft van 2001. Het aanbod aan kantoorruimte is sinds 2001 enorm gestegen. De markt dreigt volgens de NVM overvoerd te raken en er treedt leegstand op.

„Het overaanbod is nog nooit zo groot geweest”, aldus voorzitter J. Kwak van NVM Bedrijfs Onroerend Goed. „Er is nog geen sprake van een alarmfase, maar de betrokken partijen moeten goed oppassen. Niemand is gebaat bij leegstand.”

Veel bedrijven en ontwikkelaars zetten plannen in de ijskast en schuiven de uitvoering van projecten vooruit. Het aanbod van winkelruimte blijft redelijk stabiel. Op toplocaties is het nog steeds dringen geblazen. Het aanbod van bedrijfsruimten nam spectaculair toe.

De huren voor kantoor- en bedrijfsruimten staan onder druk door de verslechterende economische situatie. Toch signaleert de NVM nog geen prijsdaling. „De gekte is eruit. Er wordt weer onderhandeld over de prijs en de voorwaarden”, aldus Kwak. De gemiddelde duur dat een huurpand in de etalage ligt, bedraagt momenteel een halfjaar.

Amsterdam is voor bedrijfsmatig onroerend goed nogal altijd de duurste plaats. Gemiddeld kost kantoorruimte in de hoofdstad 180 euro per vierkante meter. Tophuren worden echter betaald in het gebied van de zogenaamde Zuid-as. Ook de duurste bedrijfsruimte staat in Amsterdam. Op de locatie Westpoort wordt daarvoor 80 euro per vierkante meter betaald.

De prijzen voor winkelruimte stabiliseerden zich op gemiddeld 148 euro per vierkante meter, waarbij de toplocaties wel duurder werden. Ook hier loopt Amsterdam voorop. In het centrum van de hoofdstad worden huren gevraagd van 1135 tot 1815 euro per vierkante meter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer