Marokko ziet af van nieuwe actie Perejil
De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Benaïssa heeft Spanje beloofd dat zijn land het eilandje Perejil niet opnieuw zal bezetten als de Spaanse militairen zich hebben teruggetrokken. Dat melden de Spaanse krant El País en El Mundo vanmorgen naar aanleiding van een interview van Benaïssa voor de Spaanse omroep Cadena Ser.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ana de Palacio, had donderdag voor Cadena Ser verklaard dat haar regering bereid is de strijdmacht van 75 militairen van een elite-eenheid van Perejil terug te trekken als Marokko belooft het piepkleine eilandje voor de Marokkaanse kust niet opnieuw in te nemen.
In een interview met het Marokkaanse persbureau MAP riep Benaïssa de Spaanse regering op haar troepen ook van andere locaties aan de Marokkaanse kust weg te halen. Marokko maakt in mediterraan Noord-Afrika niet alleen aanspraak op Perejil, maar ook op andere Spaanse enclaves als Ceuta en Melilla.
Vrijdag reist Benaïssa naar Parijs voor besprekingen over de Spaanse bezetting van het eilandje Perejil. Benaïssa zal in Parijs het Marokkaanse standpunt over de crisis tussen de buurlanden uiteenzetten.
Een woordvoerder van de Marokkaanse regering deelde verder mee dat de minister ook naar Brussel gaat, waar hij bestuurders van de Europese Unie wil spreken. Wanneer dat bezoek gepland staat, is niet bekend.
De regering van Marokko staat in eigen land onder toenemende druk om het in het conflict met Spanje niet bij woorden te laten. Een aantal politieke leiders eist actie. De oppositionele PJD riep alle politieke partijen op mee te doen aan een „volksmars” naar de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. De partij vindt dat de regering in Rabat alle economische en politieke banden met Spanje moet verbreken als dat niet een eind maakt aan de bezetting.
De liberale partij vindt dat het kabinet van de socialistische premier Youssoufi moet aftreden omdat het er niet in geslaagd is „de waardigheid van de natie te beschermen.” De Marokkaanse mensenrechtenbeweging riep de Spaanse regering op een eind te maken aan de kolonisatie van Melilla en Ceuta en de eilanden ten noorden van Marokko.
Spanje heeft donderdag extra troepen van de Guardia Civil en de politie naar de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla gestuurd om te voorkomen dat er verdere incidenten ontstaan tussen Spanje en Marokko. De troepen zijn er langs de 16 kilometer lange grens met Marokko gestationeerd.
De Europese Unie blijft solidair met Spanje, zei een woordvoerder van de Europese commissie donderdag. Maar de EU wil ook de goede relatie met Marokko niet verstoren. De betrekkingen met Rabat zijn belangrijk in de euro-mediterrane dialoog die in 1995 is begonnen. Van plannen voor sancties van de EU tegen Rabat is dan ook geen sprake.