Veto Bush over stamcelonderzoek
NEW YORK - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag voor het eerst gebruikgemaakt van zijn vetorecht om een beslissing van het parlement over overheidsfinanciering van stamcelonderzoek te blokkeren.
„De beslissing van het parlement was een vergissing waarvan de gevolgen achteraf moeilijk meer te herstellen zijn”, aldus de president.Bush besliste in 2001 als eerste president dat er overheidsgeld beschikbaar zou komen voor onderzoek met embryonale stamcellen. Omdat dit onderzoek de vernietiging eist van embryo’s was Bush eigenlijk tegen, maar hij ging ermee akkoord dat er embryo’s gebruikt zouden worden op voorwaarde dat die van bestaande stamcellijnen zouden komen. Nieuwe stamcellijnen werden daarmee uitgesloten van overheidsfinanciering.
Het parlement vond deze beperking te strikt en pleitte voor verruiming. Zowel Huis van Afgevaardigden als Senaat keurde een voorstel hiertoe met ruime meerderheid goed. Dat is in lijn met de mening van de Amerikaanse bevolking, waarvan volgens recente opiniepeilingen meer dan 70 procent voor overheidsfinanciering van onderzoek met embryonale stamcellen is.
Het veto van gisteren was het eerste van president Bush sinds zijn aantreden in januari 2001. Het Huis van Afgevaardigden probeerde woensdag het veto met een tweederdemeerderheid ongedaan te maken, maar kwam daarvoor 51 stemmen tekort. Bush lichtte zijn veto toe tijdens een bijeenkomst van ouders met kinderen uit ’overgebleven’ embryo’s bij kunstmatige bevruchting.
„Deze kinderen zijn geen objecten voor onderzoek”, aldus Bush. Volgens de indiener van het voorstel, de Democrate Diana DeGette, maakte de president een onzinnige vergelijking.
„Ondanks een paar embryo’s die in zogeheten ’gastouders’ gebruikt kunnen worden, blijven er altijd grote hoeveelheden embryo’s bij zulke behandelingen over. Door het besluit van Bush worden die nu vernietigd, inplaats van dat ze gebruikt worden in wetenschappelijke research voor de bestrijding van ernstige ziekten”, aldus DeGette.
Het onderwerp zal zeker terugkeren bij de komende verkiezingen in november. Ondanks het feit dat ongeveer de helft van alle Republikeinse parlementariërs voor verruiming van de stamcelcriteria was, zullen de Democraten hun opponenten afschilderen als tegenstanders van wetenschappelijke vooruitgang. „Dat kan ons zeker stemmen kosten”, aldus Ed Rollins, een Republikeins verkiezingsstrateeg in Washington.