Chaos domineert evacuatie Beiroet
BEIROET - De evacuatie van westerlingen uit Libanon begint een logistieke nachtmerrie te worden. Duizenden mensen verzamelden zich woensdag bij de haven van Beiroet in de hoop het door oorlogsgeweld geteisterde land te kunnen ontvluchten.
Ambassadepersoneel had de handen vol aan de boze menigte. De problemen zijn groot omdat veel landen pas nu en tegelijkertijd serieus werk maken van de evacuatie.Zo zijn er nog altijd veel te weinig plaatsen beschikbaar om iedereen die dat wil in veiligheid te brengen. De haven van Beiroet heeft veel te weinig ruimte voor alle schepen die bij de evacuaties zijn ingezet.
Honderden bussen met westerse evacués veroorzaken bovendien grote verkeersopstoppingen in de haven zelf en op de toegangswegen. De prijzen voor het charteren van passagiersschepen zijn door de grote vraag vertienvoudigd en dubbele boekingen zijn geen uitzondering.
De ambassades van Duitsland, Australië en Canada hebben kantoortjes opgezet waar mensen zich kunnen opgeven voor evacuatie. Gepoogd wordt een eerlijke volgorde vast te stellen waarin de westerlingen mogen vertrekken.
Wel heel nijpend is de situatie van Filipijnse burgers in Libanon. Die kregen woensdag het advies hun toevlucht te zoeken in een kerk ten noorden van Beiroet en daar te wachten tot ze het land kunnen verlaten. De Filipijnse regering zegt namelijk geen geld te hebben om een snelle evacuatie van Filipijnse staatsburgers uit Libanon te regelen. In Libanon wonen ongeveer 30.000 Filipijnen, van wie een groot deel er als hulp in de huishouding werkt.
De evacuatie van Australiërs liep woensdag vertraging op doordat een door de Australische regering gecharterd schip dat hen zou ophalen dubbel geboekt bleek te zijn. De Australische ambassadeur in Libanon, Lyndall Sachs, zei zich zorgen te maken over de ongeveer 400 Australische gezinnen die in het zuiden van Libanon wonen en die kampen met voedsel- en watergebrek. De ambassade heeft de Australiërs in het zuiden niet allemaal kunnen bereiken.
De Canadese overheid staat de moeilijke taak te wachten om tot maar liefst 30.000 Canadese staatsburgers te evacueren. De Canadezen hebben zes passagiersschepen gecharterd om dat te realiseren, maar de verwachting is dat de operatie enige tijd zal vergen.
Een cruiseschip met aan boord ruim duizend Amerikanen heeft woensdag de haven van Beiroet verlaten met als bestemming Cyprus. De Amerikaanse marine heeft negen schepen met onder meer 2200 mariniers aan boord naar Libanese wateren gestuurd om bij de evacuatie te assisteren. Van de 25.000 Amerikanen in Libanon zouden er naar schatting achtduizend willen vertrekken.
Vanuit de haven van Beiroet vertrok gisteren ook het Britse fregat HMS York. De Britten aan boord zullen naar Cyprus worden gebracht en desgewenst worden ondergebracht op Britse legerbases aldaar.
Een Grieks schip verliet woensdag eveneens de haven van Beiroet, met aan boord tussen de drie- en vijfhonderd Europeanen. Volgens het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken hadden dinsdag al 4.100 Denen per bus Syrië bereikt. Zo’n 1.700 van hen zijn reeds naar Denemarken teruggekeerd en de rest zal spoedig volgen. Drie- tot vierhonderd andere Denen zullen Libanon per schip verlaten, aldus het ministerie. Een door de Zweedse overheid gecharterde boot kwam woensdag aan in de Turkse havenstad Mersin met aan boord onder meer 188 Zweden. De boot keerde direct terug om meer mensen op te pikken.
De Libanese luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines (MEA) gaat haar vluchten vanaf de luchthaven van de Syrische hoofdstad Damascus afwikkelen. Vanaf morgen zijn dagelijks vier vluchten naar Parijs, drie naar Frankfurt en een groter aantal naar de Arabische Golfstaten, meldde de onderneming woensdag. Door de Israëlische bombardementen is de nationale luchthaven in Beiroet zwaar beschadigd geraakt.