Fraude met pinpas breidt zich verder uit
Pinpassen worden nu ook via flappentappen gekraakt. Via een Antwerpse geldautomaat van de Belgische bank BBL zijn op en rond 28 en 29 juni diverse Nederlandse bankpassen met de bijbehorende pincode gekopieerd.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft donderdag bevestigd dat er sprake is van een nieuw geval in de fraude met pinpassen. Volgens NVB-directeur H. Blocks zijn tientallen Nederlanders gedupeerd doordat zij in het bewuste weekeinde bij de geldautomaat hebben gepind.
Blocks: „In die zin dan dat hun passen uit voorzorg zijn geblokkeerd. Bij ons is nog geen geval bekend dat er via gekopieerde passen onrechtmatig geld van de rekening is gehaald.” ABN Amro heeft in ieder geval uit voorzorg van ongeveer vijf klanten de passen geblokkeerd. Ook Rabobank heeft bij „een handvol” klanten de passen vervangen.
Het gaat om een vaste geldautomaat in de buitenmuur van een filiaal van BBL, zo heeft ING Groep, het moederbedrijf van de Belgische bank, bevestigd. Volgens Blocks is het mogelijk dat op de sleuf waar de pas in wordt gestopt een voorzetmondje is geplaatst. Dit mondje kopieert vervolgens de magneetstrip op de bankpas.
Om ook de pincode in handen te krijgen, kunnen volgens de NVB diverse technieken zijn gebruikt. „Er kan iemand hebben meegekeken bij het intoetsen van de pincode of er is een verborgen camera geplaatst. Een andere mogelijkheid is een soort elektronisch matje op het toetsenbord leggen dat de pincode onthoudt”, stelt Blocks.
Hoe de fraude exact in zijn werk is gegaan, hebben de Belgische autoriteiten nog niet aan de NVB willen prijsgeven. „In het kader van het onderzoek zou dat niet verstandig zijn, want ze hebben de daders nog niet te pakken”, aldus Blocks.
Een soortgelijk geval van pinpasfraude is volgens de NVB-directeur eerder gepleegd. „Waar kan ik niet zeggen, het blijkt uit onze internationale gegevens.” Volgens een zegsvrouw van de Belgische Vereniging van Banken heeft in Nederland een maand geleden „een dergelijk probleem” gespeeld. Blocks wil dit verhaal echter noch bevestigen noch ontkennen.
Ongeveer een maand geleden maakte de NVB bekend dat politie en justitie in Nederland een grote fraude met pinpassen op het spoor zijn. Het draait in totaal om drie plaatsen waar passen zijn gekopieerd. Eén daarvan is de Total-pomp bij het Amsterdamse Okura-hotel, waar al een medewerker is aangehouden. Over de andere twee locaties zegt Blocks „in het belang van het politieonderzoek” geen mededelingen te kunnen doen.